بهترین روشها برای آموزش آداب معاشرت کودکان
کودکتان آداب معاشرت بلد نیست؟ دوست دارید وقتی او را به مهمانیها و مجالس میبرید به بهترین شکل ممکن حرف بزند و در جمع همسالان نیز خوش سخن بگوید؟ اگر میخواهید همچین کودکی داشته باشید به شما باید بگوئیم که نیاز به مطالعه برای تربیت فرزند خود دارید.
کتاب زیادی برای آموزش و تربیت فرزند نوشته شده است. اما مشکل این هست که بیشتر مادران شاغل امروزی اصلا وقت خواندن کتابهای قطور با زبان تخصصی را ندارند. بنابراین نیاز هست که مادران مقالات با حجم کم و زبان ساده را مطالعه داشته باشند. برای همین پیشنهاد ما خواندن سلسله مقالاتی است که در طی آنها به طور کامل میفهمید آموزش به کودکان چگونه است.
شاید بدانید که در کشورهای پیشرفته مثل سوئیس، دولتها بودجه بسیار زیادی را صرف آموزش دسته جمعی کودکان خود میکنند. اما این هزینه در ایران صرف نمیشود، پس در نتیجه نیاز است که خوانوادهها خودشان اقدام به صرف مبالغ گزاف برای آموزش کودک خود بکنند. این مبالغی که خانوادهها باید صرف هزینه کودک خود کنند به چندین بخش تقسیم میشود. من جمله این تقسیم بندیها آموزش مهارتهای زندگی که شامل آداب معاشرت هم هست، محسوب میشود.
باید بدانید برای آموزش مهارتهای زندگی به کودکان، نیاز به صرف هزینه هست، اما این صر ف هزینه را بیشتر خودتان باید با خرید کتاب و مطالعه انجام بدهید و احتیاجی به پرداخت هزینه مستقیم برای کودک ندارید. بنابراین تا انتها این مقاله همراه باشید تا به شما اولین نکات مربوط به آداب معاشرت را آموزش دهیم.

انواع آداب معاشرت کودکان و نحوه آموزش آن به کودک
اولین آدابی که کودک شما حتی در سن پایین هم باید آن را یاد بگیرید، نحوه حرف زدن درست است. حرف زدن درست از آداب معاشرتی بسیار مهم محسوب میشود. در هنگام حرف زدن باید از همان سن کم ما بین ۲ الی ۳ سالگی بخواهید که در زمان سخن گفتن به چشمان طرف مقابل خود نگاه کند. در ضمن کودک باید بیاموزد که مگر در مواقع اضطراری حرف مخاطب را قطع نکند. کودک باید بتواند بعد از سه سالگی سوالات معمولی که از او میپرسند را به طور کامل جواب دهد. برای مثال او باید اسمش را بداند و حتی خودش را معرفی کند.
نکته بعدی آموزش عذر خواهی هست. شما باید بدانید که کودکان از حدود ۳ سالگی مفهوم عذر خواهی را میفهمند. اما فهمیدن کافی نیست و برای اینکه کودک مودب بزرگ شود ، باید به او چگونگی انجام آن را نیز آموزش دهید. خوب است این آموزش باید به طریقی بر روی او به شکل عملی پیاده شود. برای مثال اگر او خوراکی دوستش را گرفت با او به گونه سرزنش آمیز رفتار کنید و بخواهید که بابت رفتار نادرستش نسبت دوست خود از کلماتی مثل ببخشد و یا عذر خواهی میکنم استفاده کند. در ضمن به او بگوئید اگر خوراکی را هنوز در دهانش نبرده است به همبازی خود آن را پس دهد.
آداب معاشرت بعدی فهماندن مفهوم شراکت است. بچهها در کودکی و حتی افراد در بزرگسالی خیلی از شراکت خوششان نمیآید. چراکه دوست دارند خود به تنهایی صاحب اسباب بازیهای ارزنده باشند. اما مشکل اینجا هست که اگر کسی مفهوم شراکت را نفهمد در بزرگسالی با مشکلات عدیدهای باید گریبان گیر شود. برای اینکه این حس شراکت را در کودک زنده کنید از او بخواهید که عروسکهای یکسان خودش را بین خود و خواهرش و برادرش به یک اندازه تقسیم کند.
آداب معاشرت بعدی که نحوه آن را باید با کودک خود آموزش دهید، آداب تشکر است. از بعد از سن دوسالی به کودک خود بگوئید که بعد از گرفتن کادو کلماتی مثل متشکرم و ممنون را به کار ببرید. این آموزش حس قدردانی حتی در بزرگسالی هم میتواند برای کودک آموزنده باشد. جالب است بدانید حس قدردانی موجب میشود که فرد از لحظه لحظه زندگی خود لذت ببرد.
از سه سالگی به بعد کودک میتواند به تنهایی غذا بخورد. غذا خوردن به تنهایی از آدابی هست که اگر کودک ۳ ساله یاد نگیرد در سن ۷ الی ۸ سالگی، یعنی زمان ورود به مدرسه به طور قطع مشکلات روبه رویش ظاهر میشود. برای اینکه آموزش غذا خوردن را به او یاد بدهید در حدود ۲۰ دقیقه کنار کودک خود بنشینید تا غذایش را تا انتها تمام کند. در ضمن برای این کار یک بشقاب نشکن نیز برای او تهیه کنید. باید بدانید مشاوره کودکان در این زمینه یک الزام برای او محسوب میشود.
انتظارات معاشرتی کودکان
اولین انتظاری که پس از آموزش از کودک خود باید داشته باشید، احترام است. اول به کودک خود احترام را یاد بدهید و بعد از آموزش احترام را از او بخواهید. به یاد داشته باشید، انتظار داشتن خودش نوعی آموزش به حساب میآید.
دومین موردی که پس از آموزش به کودک باید از او انتظار داشته باشید استفاده از کلمات مودبانه است. اگر او از کلمات مودبانه استفاده نکرد با او به گونهای رفتار کنید که بفهمد انتظار دیگر از او داشتهاند. به یاد داشته باشید شما حتما باید از قبل به کودک آموزشهای لازم در زمینه کلمات باادبانه را داده باشید و بعد انتظارات خود را روی او بر آورده کنید.
سومین انتظاری که از کودک پس از آموزش دسته جمعی کودکانه و یا انفرادی باید داشته باشید، صداقت مطلق است. صداقت به این معناست کودک در سن ۳ تا ۱۰ سالگی به هیچ وجه نباید از دروغ استفاده کند. البته بعد از این سن هم به طور قطع صادق نبودن اصلا جایز نیست، اما باید بدانید که این سنین، سنین حساس یادگیری هستن که کودک رفتار هارا در ذهنش میماند. در ضمن در مقابل او به هیچ وجه خودتان هم دروغی که او بفهمد را ستفاده نکنید.
دو آموزش مهم
دو نکته در رابطه با آموزش مهارتهای زندگی باید بدانید. اول اینکه شما باید به گونهای رفتار کنید که کودکتان شما را الگوی ارزندهای برای خود ببیند. دوم هم اینکه باید در مقابل کودک دیگران را به درستی صدا بزنید. حتی اگر با طرف مقابلتان خیلی صمیمی هستید به گونهای سخن نگویید که کودک حس کند آن شخص را او هم میتواند به این نام صدا کند.
سخن آخر
به پایان یکی دیگر از مقالات مربوط به آموزش مهارتهای زندگی رسیدیم. در این مقاله سعی کردیم که هم درباره نحوه معاشرت با کودکان و هم درباره انواع معاشرت حرف با آنها بزنیم. در ضمن ما در این مقاله مطالب آموزشی نیز در خصوص شخص شما به عنوان والد گفتیم. البته این مطالب فقط در حد ابتدایی برای شما بود و برای اینکه کاملا آداب را به کودک خود یاد بدهید خوب است که مقالات آینده ما را نیز از یاد نبرید. ( در مقالات آینده درباره جلوگیری از رفتارهای زننده کودک حرف میزنیم.)