داستانگویی و آموزش مهارتهای زندگی
داستانگویی یکی از رایجترین و تاثیرگذارترین کارهایی است که با کتابهای قصه انجام میشود و در آموزش مهارتهای زندگی به کودکان بسیار موثر است. از قدیم الایام میان پدرها و مادرها مرسوم بوده است که برای کودکان و فرزند خود داستان تعریف میکردند تا فرزندشان بخوابد. داستانگویی معمولا در هنگام استراحت کودک و در زمانی که انرژی زیادی از خود تخلیه کرده و دراز کشیده است انجام میشود.
قصهگویی تجربهی مشترک همهی انسانهاست. کمتر کسی از برپایی چنین جلساتی، خصوصاً در دورهی کودکی خاطرهی تلخی دارد و شاید هیچ انسانی را نتوان یافت که چنین تجربهی نداشته باشد. پس بیجا نیست اگر قصهگویی را قدیمیترین، ماندگارترین و گستردهترین هنر انسانی بدانیم که پیشرفت علم، نه تنها از رونق آن نکاسته، که بر ظرافتها و ارزشهای آن افزوده است. با این حال در تعریف این عمومیترین تجربهی بشری نیز اختلاف نظر وجود دارد.
با این وجود لازم است تا داستانگویی را جدی بگیریم، زیرا داستانگویی قادر است تا بر مدل فکر کردن کودک حتی اثر بگذارد. فرزند شما زمانی که به داستانگویی شما گوش میسپارد قطعا به آن داستان میاندیشد و موضوع داستان ذهن کودک را تحت تاثیر مستقیم قرار میدهد. پس لازم است که به داستانی که قرار است تعریف کنیم، توجه کافی داشته باشیم تا توجه ذهن کودک به داستانی جلب شود که مهارتهای زندگی کودک را افزایش دهد.
آموزش مهارتهای زندگی
از داستانگویی گفتیم و بیان کردیم اگر برای خرید کتاب داستان به یک کتابفروشی مراجعه میکنیم، لازم است تا داستانی را انتخاب کنیم که بتواند بر آموزش و تقویت مهارتهای زندگی به کودک تاثیر مفید و بسزایی بگذارد.
لازم است تا بدانیم مهارتهای زندگی چه چیزهایی هستند تا بتوانیم با خرید کتاب داستان مناسب، این مهارتها را به فرزند خود منتقل کنیم.
مهارتهای زندگی؛ مجموعهای از تواناییهای انسان در زمینه مدیریت و اداره زندگی هستند که در صورت وجود، زندگی را برای انسان راحتتر و مطلوبتر خواهد کرد. با پیشرفت علوم تربیتی و اهمیت پیداکردن مفهوم زندگی در میان انسانها در جامعه امروز، نیاز است تا اولا مفهوم مهارتهای زندگی را به خوبی بشناسیم و سپس بیان کنیم که اگر بخواهیم مهارتهای زندگی را از کودکی به کودکان بیاموزیم، چه کارهایی باید انجام دهیم؟
یکی از روشهای انتقال و آموزش مهارتهای زندگی از کودکی، استفاده از داستانگویی است که بتواند آن مفاهیم و تعالیم مدنظر را به ذهن و قلب مخاطب بنشاند و باعث پیشرفت و تعالی کودکان شود. زیرا داستانها قادر هستند تا ذهن کودک و فرزند شما را ساعتها، روزها و شاید ماهها به خود مشغول کنند. از همین جهت اگر آموزشهای مهارتهای زندگی در آن داستانها لحاظ شدهباشند، قطعا میتوانید با داستانگویی و خرید کتاب داستان مناسب، این کار را به راحتی هرچه تمامتر انجام دهید.
همانطور که گفتیم مهارتهای زندگی شامل یک سری از پارامترهای مشخصی هستند که بعضی سازمانهای بین المللی و متخصص در عرصه زندگی و رشد و تربیت ارائه میدهند که دانستن آنها در این مقاله نیاز است. ما درباره مهارت کودک بحث میکنیم و در بحث روانشناسی کودک باید مطالب خود را بیان کنیم.
یکی از مهارتهایی که در مهارت کودک و مهارت زندگی انسان بیان میشود؛ مهارت تصمیمگیری و حل مسئله است. اگر پدر و مادرها یا مربیان تربیتی و پرورشی بتوانند، روانشناسی کودک را بشناسند و مهارت کودک را در عرصه تصمیمگیری و حل مسئله بالا ببرند، کمک بسیار مهم و تاثیری گذاری در زندگی آن کودک کردهاند. یکی دیگر از مولفههایی که بابت مهارتهای زندگی از آن یاد میشود، تفکر خلاقانه و تفکر نقادانه است. روانشناسی کودک باید بتواند از روشهایی که بکار میبرد، خلاقیت را به ذهن کودک منتقل کند و به کودک آموزش دهد که چگونه ذهن خلاق خود را فعال کند؟
مهارتهای زندگی چه مولفههایی دارد؟
یکی از مهارتهایی که در مهارت کودک و مهارت زندگی انسان بیان میشود؛ مهارت تصمیمگیری و حل مسئله است. اگر پدر و مادرها یا مربیان تربیتی و پرورشی بتوانند، روانشناسی کودک را بشناسند و مهارت کودک را در عرصه تصمیمگیری و حل مسئله بالا ببرند، کمک بسیار مهم و تاثیری گذاری در زندگی آن کودک کردهاند. یکی دیگر از مولفههایی که بابت مهارتهای زندگی از آن یاد میشود، تفکر خلاقانه و تفکر نقادانه است. روانشناسی کودک باید بتواند از روشهایی که بکار میبرد، خلاقیت را به ذهن کودک منتقل کند و به کودک آموزش دهد که چگونه ذهن خلاق خود را فعال کند؟
یکی دیگر از این مهارتها؛ مهارت ارتباطی و مدیریت روابط است که در کودک میتواند با کنترل روابط و آموزشهای موثر در ارتباط با پدر و مادر آن را آغاز کرد. اگر بخواهیم دیگر مهارتهای زندگی را نام ببریم میتوانیم به مولفهای چون خودآگاهی و همدلی و مدیریت احساسات و هیجانات اشاره کنیم. ما مهارتهایی که یک فرد میتواند از کودکی آنها را دریابد و آموزش ببیند را بیان کردیم. نکته حائز اهمیت آن است که این مهارتها از کودکی چگونه به فرد منتقل شوند؟ برای پیداکردن پاسخ در ادامه متن همراه ما باشید.
داستانگویی چگونه به انتقال و آموزش مهارتهای زندگی به کودک کمک میکند؟
همنطور که بیان کردیم داستانگویی یکی از مولفههای تاثیرگذار در انتقال مفاهیم و آموزههای مهارتهای زندگی به کودک است. داستانها چه خاصیتی دارند که قادر به انتقال مهارتهای زندگی به کودک هستند؟ لازم به ذکر است که بگوییم؛ برای بیشتر کودکان تمرکز روی یک چیز در طولانی مدت سخت است و آنها بیشتر علاقه دارند صحبت کنند. قصه گویی برای کودکان باعث میشود توجه آنها به یک موضوع بیشتر شود و مــهارت گوش دادن فعال در آنها تقویت میشود.
یکی دیگر از مواردی که در تاثیر مثبت داستانگویی باید ذکر شود این است که؛ خواندن داستان به کودک کمک میکند تا با کلمات جدید آشنا شود. در رواشناسی کودک قصه گویی بسیار توصیه شده و روانشناسان آن را یک روش مناسب برای آموزش کلمات جدید و تلفظ درست آنها میدانند. بدین ترتیب مهارت ارتبــاط کلامی کودکان تقویت شده و برقراری ارتباط را برای آن ها آسانتر می کند.
گوش دادن به یک داستان باعث میشود تا کودک همه شخصیتها، مکانها، اشکال و… را در یک محیط بصری واقعی تصور کند. تداوم این کار باعث افزایش تخیلات کودکان میشود، خــلاقیت کودکان را بالا میبرد و به ذهن آن ها کمک میکند که آزادانه ایدههای خود را پرورش دهند.
از مزایای خرید کتاب مناسب برای داستانگویی و انتقال مهارتهای زندگی به کودک باخبر شدیم
داستانگویی یکی از رایجترین و تاثیرگذارترین کارهایی است که با کتاهای قصه انجام میشود و در آموزش مهارتهای زندگی به کودکان بسیار موثر است. از قدیم الایام میان پدرها و مادرها مرسوم بوده است که برای کودکان و فرزند خود داستان تعریف میکردند تا فرزندشان بخوابد. داستانگویی معمولا در هنگام استراحت کودک و در زمانی که انرژی زیادی از خود تخلیه کرده و دراز کشیده است انجام میشود.
با این وجود لازم است تا داستانگویی را جدی بگیریم، زیرا داستانگویی قادر است تا بر مدل فکر کردن کودک حتی اثر بگذارد. فرزند شما زمانی که به داستانگویی شما گوش میسپارد قطعا به آن داستان میاندیشد و موضوع داستان ذهن کودک را تحت تاثیر مستقیم قرار میدهد.