آموزش نظم به کودکان در سنین پایین، همواره یکی از بزرگترین چالشهای والدین به شمار میرود. کودکان در سنین پایین بسیار انعطافپذیرند و هرگونه رفتاری با آنها میتواند روی شخصیت بزرگسالیشان تأثیرگذار باشد. آموزش نظم موضوعی است که درباره آن میتوان مقالهها نوشت. تعریف هرکس از نظم ممکن است با دیگری فرق داشته باشد و همین موضوع نیز باعث ترتیب متفاوت کودکان میشود.
در این مقاله قصد داریم به بررسی راهکارهایی بهروز در خصوص آموزش نظم به فرزندان بپردازیم. اگر کودک شما هنوز با واژهای به نام نظم آشنا نشده است یا اینکه تنها قصد افزایش اطلاعات خود را در این زمینه دارید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
اهمیت آموزش نظم به فرزندان توسط والدین
اولین جایی که رفتار و شخصیت کودک شکل میگیرد، خانواده است. بهطورکلی میتوان گفت والدین مهمترین عامل در آموزش نظم به کودکان هستند و درصورتیکه این موضوع در خانواده حل شده باشد، کودک دیگر مشکلی در اجتماع نخواهد داشت.
قبل از بررسی روشها و راهکارهای آموزش مرتب بودن به کودکان، باید رفتار خود را بهعنوان والدین مورد بررسی قرار دهیم. می¬توان والدین را در زمینه تربیت فرزندان خود به سه دسته تقسیمبندی کرد. دسته اول والدین سختگیر و مستبد هستند که سعی دارند با استفاده از برخی قوانین خشک، کودک را با نظم و انضباط آشنا کنند.
دسته دوم والدینی هستند که به بسیاری از موضوعها اهمیت نمی¬دهند و عملاً تربیت کودک را رها کردهاند. دسته سوم نیز والدینی هستند که نسبت به سن کودک و رفتار مناسب با آن واکنشهای خاصی را نشان میدهند و سعی میکنند از طریق ارتباط مناسب با کودک، نظم را بهعنوان یک رفتار به کودک خود بیاموزند.
در زمینه آموزش نظم به کودکان باید به این نکته توجه داشته باشید که کودکان در هیچ دورهای با سختگیری و زور نمیتوانند رفتاری مناسب را بیاموزند. این سختگیریها در آینده باعث ایجاد وسواسهای فکری در فرزندان می شود و میتواند مشکلات روانی متعددی را برای آنها ایجاد کند. والدینی که به کودک آسان میگیرند نیز نمیتوانند تربیت درستی برای فرزند خود داشته باشند. کودک باید در همان سنین پایین با مسئولیتپذیری به شکلی صحیح آشنا شود.


آموزش نظم به فرزندان زیر سه سال
معمولاً قشر کمی از والدین نسبت به کودک زیر سه سال خود سختگیری میکنند و عملاً تربیت کودک را در این سن رها میکنند. توجه داشته باشید که منظور مد نظر ما سختگیری به کودکان نیست، بلکه آموزش نظم به کودکان در همان سنین پایین با استفاده از روشها و رفتار صحیح است.
یکی از روشهای مناسب برای تربیت کودکان نامنظم، دور نگهداشتن آنها از شلوغی ایجاد شده توسط خودشان است. به این معنا که درصورتیکه مشاهده کردید کودک شما وسایل بازی خود را به سمت دیگران پرت میکند، سعی کنید او را از این منطقه کمی دورتر ببرید و حواس کودک را با وسیلهای دیگر پرت کنید.
یکی دیگر از روشهای کاربردی در تربیت و آموزش نظم به فرزندان زیر سه سال، استفاده از کلمه نه در مواقع خاص و ضروری است. دقت داشته باشید که استفاده زیاد از لغت نه عملاً کارایی نخواهد داشت و کودک بههیچوجه به آن توجهی نخواهد کرد؛ اما در مواقع ضروری مثلاً هنگامی که کودک با جسم تیزی بازی میکند، میتوانید با گفتن نه بهصورت قاطع و البته رفتاری محبت آمیز، اصول نظم را کمکم به او بیاموزید.
موضوع مهمی که در این زمینه باید در نظر داشته باشید، انگیزه کودک برای پخشوپلا کردن وسایل بازی است. معمولاً بسیاری از کودکان هنگامی که کنترل خشم خود را از دست بدهند، اقدام به پرتکردن وسایل بازی میکنند که در این مواقع، باید آنها را آرام کرده و خود نیز بههیچوجه عصبانی نشوید.


آموزش نظم به فرزندان بالای سه سال
پس از بزرگشدن فرزند شما و ورود به سن چهارسالگی، کودک بیشتر با اجتماع خود ارتباط برقرار میکند و ممکن است بسیاری از رفتارها را از برخی افراد فراگیرد؛ به همین دلیل توجه اصلی شما باید در این زمینه باشد که کودک با افرادی در ارتباط نبوده که در زمینه تربیت او مشکل ایجاد کنند. در ادامه روشهای مناسب برای آموزش نظم به کودکان بالای سه سال را معرفی میکنیم.
استفاده از سیستم پاداش
یکی از بهترین راهکارهایی که میتوانید با استفاده از آن نظم را به کودک خود بیاموزید، استفاده از سیستم پاداش است. این سیستم شامل انواع پاداشهای غیرمادی، مادی و موقعیتی میتواند باشد. پاداشهای غیرمادی میتوانند تحسینکردن کودک پس از رعایت نظم، لبخندزدن و یا در آغوش گرفتن او باشد. پاداشهای مادی هم میتواند شامل انواع جایزههای کوچک یا بزرگ مانند شکلات، بستنی، آبنبات و اسباببازیها شود.
برخی پاداشهای موقعیتی نیز مانند بردن کودک به پارک، رفتن به گردش و مواردی از این دست میتواند برای آموزش نظم به کودک بسیار مفید واقع شود. تنها موردی که باید به آن توجه داشته باشید، عدم زیادهروی در دادن پاداشهاست.


ارتباط عاطفی بیشتر با کودک
کودکان در این سن میتوانند ارتباط بیشتری با شما برقرار کنند؛ به همین دلیل سعی کنید ارتباط عاطفی بیشتری با او برقرار کرده و با مهربانی بیشتر، احساس مسئولیت در زمینه نظم را به او بیاموزید. این ارتباط عاطفی باعث میشود که کودک در آینده نیز با والدین خود احساس صمیمیت بیشتری کند و آموزشهای والدین روی او تأثیرات بیشتری داشته باشد.
استفاده از برنامههای ساختاری
برخی برنامههای ساختاری نیز میتوانند برای آموزش نظم به کودکان بسیار مفید واقع شوند. در این مواقع کودک درک خواهد کرد که در صورت عدم رعایت نظم، ممکن است از برخی فعالیتها محروم شود یا با برقراری نظم، به برخی تشویقها دست پیدا کند.


جمعبندی
آموزش نظم به کودکان در سنین پایین، موضوعی است که باید بیشتر موردتوجه والدین قرار بگیرد. در این مقاله سعی کردیم به بررسی اهمیت این موضوع پرداخته و همچنین به ارائه برخی راهحلها برای آموزش نظم به فرزندان زیر سه سال و بالای سه سال بپردازیم.
با وجود چالشهای پیش رو در این زمینه، میتوان با افزایش اطلاعات و دریافت مشاورههای لازم از مشاوران خانواده، با این مسائل به سادگی برخورد کرد. برای افزایش اطلاعات خود در این زمینه میتوانید مقالههای مشابه را مطالعه کنید.
آموزش نظم به کودکان در سنین پایین، موضوعی است که باید بیشتر موردتوجه والدین قرار بگیرد. در این مقاله به بررسی اهمیت این موضوع پرداخته و همچنین به ارائه برخی راهحلها میپردازیم.