تغییر سبک زندگی جامعه و افزایش فشارهای روانی روی نوجوانان در زمینههای مختلف و همچنین ورود بازیهای رایانهای مخرب موجب تشدید بیماریهای روانی از جمله انواع افسردگی در نوجوانان شده است. این بیماری به دلایل مختلفی ایجاد میشود و راههای درمان متفاوتی برای هر یک از انواع افسردگی وجود دارد.
ممکن است روشهای درمان این بیماری شامل چندین مرحله باشد. بهتر است پروسه بهبود بیماری زیر نظر پزشکان و روانپزشکان متخصص طی شود. در این صورت فرد بیمار در مدتزمان کوتاهتری بهبودیافته و به حالت طبیعی از نظر روحی و روانی تبدیل میشود.
از جمله دلایل بروز افسردگی در نوجوانان
بیماریهای روانی انواع مختلفی دارند که افراد در هر سنی در معرض ابتلا به آنها هستند. یکی از شایعترین اختلالات روانی، انواع افسردگی است. افسردگی از سنین پایین و حتی کودکی نیز ممکن است در شخص پدیدار شود. دلایل زیادی برای ابتلا به افسردگی وجود دارد و وجود هر یک از آنها بهصورت طولانیمدت نیز میتواند پیامدهای ناخوشایندی در پیشرفت بیشتر بیماری داشته باشد.
بیماریهای ژنتیکی، یکی از علتهای بروز انواع افسردگی در نوجوانان هستند. افرادی که در خانوادههایی با سابقه افسردگی دیگر اعضای خانواده بزرگ میشوند، احتمال ابتلای آنها به این بیماری بیشتر است. همچنین افراد در این سن بیش از هر زمان دیگری نیازمند محبت و توجه هستند؛ به همین دلیل یکی دیگر از اصلیترین دلایل ابتلا به افسردگی، بیتوجهی اطرافیان به آنها است.
همچنین شیوه بزرگشدن فرد و محیط زندگی یکی از انواع علت افسردگی در نوجوانان است. افرادی که در خانوادههای شلوغ و متشنج بزرگ میشوند و کودکی آنها با چالش همراه است، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند. این افراد ممکن است در سنین بالاتر با پیشرفت بیماری نیز روبهرو شوند و روند درمان آنها نسبت به بیماران معمولی نیازمند زمان و حساسیت بیشتری باشد.


روشهای درمان افسردگی در نوجوانان
انواع مختلفی از افسردگی شناسایی شده است که برای درمان و ازبینبردن آنها روشهای درمانی متفاوتی وجود دارد. روشهای درمان این بیماری باتوجهبه شرایط شخصی بیمار از جمله سن فرد و علت بروز بیماری و شدت آن تعیین میشود. در اغلب موارد درمان افسردگی بدون تجویز دارو انجام میشود تا فرد با کمترین عوارض بتواند بهسلامت روحی دست یابد.
اولین قدم برای انتخاب شیوه درمان، دیدار حضوری با بیمار و خانواده فرد است. در این صورت اولین قدم برای شروع درمان، حمایت خانواده و ایجاد محیطی دوستانه و صمیمی در خانه است. فرد افسرده در این شرایط آسانتر میتواند با دیگران ارتباط برقرار کرده و نیازها و خواستههای خود را بیان کند.
سپس افکار منفی و مزاحم فرد طی جلسات مشاوره باید با همکاری مشاور شناسایی میشوند تا روشهای مطمئن برای ازبینبردن آنها به کار گرفته شود. برخی روشها مانند تکرار جملات تأکیدی و نوشتن خواستهها و لیستهای شکرگزاری از جمله تمریناتی است که به فرد توصیه میشود.
در موارد بحرانی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و تشدید اختلالات روانی در فرد، قرصهای اعصاب و آرامبخش ضعیف تجویز میشود. پزشکان تاحدامکان از تجویز دارو برای درمان انواع افسردگی در نوجوانان جلوگیری میکنند و سعی دارند با روشهای بدون عوارض اقدام به ازبینبردن بیماری کنند.


علائم افسردگی در جوانان و نوجوانان
نوجوانان و جوانان به علت ورود به دوره بزرگسالی و بلوغ ممکن است دچار برخی اختلالات روانی شوند. این اختلالات تا حدی طبیعی بوده و به علت بلوغ آنها رخ میدهد. پرخاشگری و بیحوصلگی و منزوی شدن از شایعترین علائم اختلالات دوران بلوغ است.
درصورتیکه این علائم تشدید و به خشونتهای رفتاری غیرمعمول و یا گوشهگیری بیش از حد تبدیل شوند، میتوانند نشانه بروز افسردگی باشند. چندین مدل مختلف از انواع افسردگی در نوجوانان شناخته شده است که علائم و نشانههای متفاوتی دارند.
در برخی موارد فرد دچار اختلالات شدید در خواب و یا خستگی بیدلیل و بیحوصلگی میشود. در بسیاری از موارد کاهش یا افزایش اشتها بهصورت غیرعادی نیز در نوجوانان مبتلا به افسردگی رخ میدهد. همچنین احساس پوچی و عذاب وجدان و تمرکز روی گذشته نیز میتواند از نشانههای شروع افسردگی باشد.
در موارد حاد و شدیدتر این بیماری، افراد با درگیری زیاد مواجه شده و به فکر خودکشی و مرگ نیز میافتند. در این صورت روشهای درمان با حساسیت بیشتری انتخاب میشوند و حتی ممکن است نیاز به تغییر محیط زندگی فرد نیز باشد. بهتر است بهمحض مشاهده ابتداییترین نشانههای افسردگی با افراد متخصص و پزشکان باتجربه کمک بگیریم و هر چه سریعتر روند درمان را شروع کنیم.
بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی نسبت به انجام فعالیتهای مختلف بیانگیزه شده و میل انجام کار یا فعالیت مشخصی را ندارند. این افراد میتوانند با گذراندن جلسات مشاوره شخصی و انجام تمرینات توصیه شده بهسرعت بهبودیافته و سلامت روانی خود را به دست آورند.


تست افسردگی و شناسایی نوع آن
افسردگی از شایعترین اختلالات روانی بوده که در میان نوجوانان رواج بیشتر پیدا کرده است. این امر به علت درگیری بیش از حد آنها با حاشیههای زندگی عاطفی و یا فشار درسی زیاد رخ داده و با فشار خانوادهها در برخی زمینههای مختلف تشدید میشود.
برای شناسایی انواع افسردگی در نوجوانان روشهای زیادی وجود دارد تا هر چه سریعتر نوع دقیق اختلال مشخص شود و روشهای درمانی مؤثر به کار گرفته شود. در بیشتر موارد پس از مشاهده علائم و نشانههای اولیه در فرد، وی به پزشک و متخصص مراجعه میکند.
مشاور یا پزشک با تنظیم پرسشنامه مخصوص شناسایی اختلالات روانی از جمله روانشناسی به بررسی مدل ذهنی و میزان اختلال روانی در فرد میپردازد. پس از حل پرسشنامه توسط فرد بیماری وی بهصورت دقیقتر تشخیص داده میشود و روش درمان زودبازده و بدون عوارض هر چه سریعتر شروع میشود.
چندین آزمون مختلف برای شناسایی افسردگی و بررسی نوع دقیق بیماری تنظیم شده است. باید با دقت و حساسیت بالا مراکز درمان و متخصصانی را پیدا کنیم که با روشهای استاندارد اقدام به شناسایی بیماری و درمان آن کنند. در این صورت میتوانیم در مدت زمان کوتاه اختلال روانی خود را از بین برده و به حال خوب و سلامت روانی کامل دست پیدا کنیم.


نتیجهگیری
افسردگی نوعی اختلال روانی است که دارای انواع مختلفی است و در سنین مختلف میتواند افراد را درگیر کند. هر یک از انواع افسردگی در نوجوانان و حتی جوانان و افراد مسن دارای علائم و نشانههای مشخصی هستند. انواع مختلف این بیماری با روشهای درمانی مشخصی از بین میروند و تشخیص روش درست برای درمان پس از بررسی دقیق بیمار و گرفتن تستهای مختلف از وی انتخاب میشود. بهتر است در صورت درگیری با بیماری افسردگی به پزشکان و متخصصان ماهر و باتجربه مراجعه کنیم.