انواع مهارت های اجتماعی کودک کدامند؟

آموزش مهارت‌های اجتماعی کودکان یکی از سخت‌ترین و گیج‌کننده‌ترین گام‌هایی است که در طول روند تربیت کودک باید بردارید؛ اما به همان اندازه اهمیت داشته و باید برای آن تلاش کنید. اگر می‌بینید کودک شما در سنین پیش‌دبستانی یا کمتر خودمحور است اصلاً تعجب نکنید. او هنوز وارد اجتماع نشده و این شما هستید که باید برای آموزش انواع مهارت های اجتماعی کودک تلاش کنید.

در اینجا شما را با انواع مختلف از مهارت‌های اجتماعی لازم در کودکان آشنا می‌سازیم. باید در آموزش تک‌تک آن‌ها به فرزند خود تلاش کنید. اگر نیاز به کمک‌های بیشتر و حرفه‌ای‌تری در این راه دارید به سایت مدرسه مهارت‌آموزی سمف کیدز سری بزنید.

انواع مهارت های اجتماعی کودک
مهارت‌های اجتماعی در کودکان

منظور از مهارت‌های اجتماعی چیست؟

مهارت‌های اجتماعی همان رفتارهای اجتماعی مورد قبول هستند که هر کودکی باید آن‌ها را یاد بگیرد. این مهارت‌ها باعث می‌شوند فرزند شما بتواند به شکل مؤثری با افراد دیگر ارتباط برقرار کرده و واکنش‌های منفی و نادرست نداشته باشد. انواع مهارت های اجتماعی کودک شامل مجموعه‌ای از رفتارهای کلامی و غیرکلامی است که مناسب واکنش نشان دادن در شرایط متفاوت هستند.

آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان باعث می‌شود یاد بگیرند بدون داشتن برخوردهای منفی با افراد دیگر ارتباط برقرار کنند. یادگیری مهارت‌های اجتماعی از سنین کم شروع می‌شود. این مهارت‌ها بسیار متفاوت هستند و شامل چیزهایی مانند همدلی، کار گروهی، حل اختلاف‌ها، بخشندگی و… می‌شوند.

همکاری کردن با دیگران به‌عنوان یکی از مهارت‌های اجتماعی

همکاری کردن شامل کمک کردن به افراد دیگر، اشتراک گذاشتن وسایل، دنبال کردن قوانین مشخص شده و… خواهد بود. همکاری به‌عنوان یکی از انواع مهارت های اجتماعی کودک باعث می‌شود فرزند شما قادر باشد با دیگران بازی کند. همچنین مشکلات بین خود را برای رسیدن به هدفی مشترک حل خواهند کرد.

کار گروهی پایه و اساس همکاری با دیگران است. باید به کودک خود ارزش و اهمیت کار کردن در کنار افراد دیگر را آموزش دهید. او باید بفهمد وقتی چند نفر با هم تلاش می‌کنند اغلب به نتیجه بهتری خواهند رسید. توجه به نوبت افراد دیگر نیز جنبه دیگری از همراهی با دیگران است. این کار باعث می‌شود کودک صبور بودن را یاد گرفته و به افراد دیگر احترام بگذارد. همچنین یاد می‌گیرد چگونه از مهارت‌های اجتماعی کلامی استفاده کند؛ مانند تن صدا زمان صحبت کردن با دیگران.

انواع مهارت های اجتماعی کودک
مهارت بازی گروهی در کودکان

مهارت بیان کردن عقاید و نظرات خود

فرزند شما باید بتواند وقتی سؤالی دارد آن را مطرح کند. او باید به‌قدر کافی اعتمادبه‌نفس داشته باشد تا احساسات و نظرات خود را از راه درست مطرح کند. برای مثال کودک کم سن شما نمی‌تواند وقتی کسی اسباب‌بازی او را برمی‌دارد درست احساس خود را به زبان بیاورد. او شروع به گریه‌کردن و فریاد زدن خواهد کرد؛ اما شما باید روش درست بیان احساسات را به‌عنوان یکی از انواع مهارت های اجتماعی کودک به او آموزش دهید.

مهارت گوش دادن

گوش دادن فعال یکی از مهم‌ترین مهارت‌های اجتماعی است که حتی بسیاری از بزرگ‌سالان در آن مشکل دارند. دریافت اطلاعات از افراد دیگر و گوش دادن درست به آن‌ها نیازمند تمرکز بالایی خواهد بود. این مهارت برای کودکان کم سن کمی سخت است؛ اما باید بدانید یکی از مهم‌ترین مهارت‌های اجتماعی کودکان برای رسیدن به مهارت‌های گفتاری است.

در زمان آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان به‌مرور فرزند شما متوجه خواهد شد چقدر گوش دادن فعال به صحبت‌های دیگران اهمیت دارد. توجه دقیق به گفته‌های افراد دیگر و داشتن واکنش‌های درست به گفته‌های آن‌ها بخشی از یک مکالمه سالم خواهد بود. اگر حس می‌کنید برای تقویت مهارت‌های فرزند خود نیاز به کمک دارید به وب‌سایت مدرسه مهارت‌آموزی سمف کیدز مراجعه کنید.

انواع مهارت های اجتماعی کودک
مهارت به اشتراک گذاشتن وسایل در کودک

مهارت دنبال کردن درست و کامل دستورالعمل‌ها

نتیجه تقویت مهارت خوب گوش دادن، درست انجام دادن دستورالعمل‌های گفته شده است. دنبال کردن قوانین و دستورالعمل‌ها به‌خصوص در سنین ورود به مدرسه اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. اینکه فرزند شما در خانه به حرف‌هایتان گوش می‌کند متفاوت از گوش دادن دستورالعمل‌ها در محیط بیرون خواهد بود؛ زیرا شما برای او آشنا هستید و در اجتماع با افراد غریبه برخورد دارد.

به‌مرور کودک یاد می‌گیرد دو مهارت گوش دادن و انجام دستورات مکمل یکدیگر هستند. یعنی اگر خوب به حرف‌های کسی گوش دهید می‌توانید گفته‌های او را کامل و درست اجرا کنید و زمانی که رعایت دستورات را به‌عنوان یکی از انواع مهارت های اجتماعی کودک تقویت کنید متوجه پیشرفت‌های او خواهید شد. البته به یاد داشته باشید دستورات چند مرحله‌ای برای کودکان کم سن دشوار هستند. به‌مرور باید به تقویت این مهارت در کودک خود کمک کنید.

مهارت احترام گذاشتن به محدودیت‌ها

فرزند شما باید بداند مرزهای عاطفی و فیزیکی در هر فردی متفاوت خواهد بود. درک این موضوع برای کودک خصوصاً در سنین پایین بسیار دشوار است. به او یاد دهید چطور از دیگران در این مورد سؤال کرده و چگونه محدودیت‌های افراد دیگر را بشناسد. به او بگویید ایرادی ندارد به کسی بگوید دوست ندارد او را ببوسد یا بغل کند.

انواع مهارت های اجتماعی کودک
انواع مهارت های اجتماعی کودک

مهارت‌های او را تقویت کنید

زمانی که کودک شما در حال تلاش برای یادگیری مهارت‌های اجتماعی است واکنش‌های شما در مقابل موفقیت‌های او بسیار اثرگذار است. این کار به پیشرفت او کمک زیادی خواهد کرد. شما می‌توانید در مقابل رفتارهای اجتماعی مثبت واکنش خوبی نشان داده و آن را در فرزند خود تقویت کنید. او را تشویق کنید اسباب‌بازی‌هایش را با دوستان خود شریک شود یا اینکه به‌صورت گروهی با دوستان خود بازی کند.

کلام آخر

هرچه کودک شما بیشتر از فواید مهارت‌های اجتماعی مثبت بداند اشتیاق بیشتری برای یادگیری آن خواهد داشت. باید به یاد داشته باشید سطح یادگیری کودکان با هم متفاوت بوده و در سنین مختلف نیز فرق دارد. با تمرین زیاد با کودک و البته صبور بودن شما، مطمئناً تمام مهارت‌های اجتماعی لازم را یاد خواهد گرفت.

برای اینکه فرزند شما بتواند در آینده فرد موفقی باشد باید به دنبال راهی برای تقویت تمام مهارت‌های اجتماعی در او باشید. راهی برای آموزش انواع مهارت های اجتماعی کودک یاد گرفته و در صورت نیاز از مشاوران کمک بخواهید. می‌توانید به سایت مدرسه مهارت‌آموزی سمف کیدز نیز سری بزنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط