ترس کودک

ترس‌های دوران کودکی: ترس‌های کودکی چیست و چگونه باید به آنها پاسخ داد؟

ترس یک حس طبیعی است، یک حالت احساسی که علائم هشداردهنده را فعال می‌کند و همه‌ی ما کم و بیش با ترس‌های مختلفی در زندگی خود روبه‌رو شده‌ایم. اما ترس دوران کودکی یک مساله‌ی متفاوت است. رشد کودک تنها در زمینه‌های فیزیکی یا زبانی با نقاط عطفی مانند راه رفتن، دویدن، به زبان آوردن اولین کلمات و موارد مشابه، منعکس نمی‌شود و شما به تدریج با تغییر در احساسات او نیز مواجه خواهید شد. کودک از لحظه‌ی تولد احساسات متفاوتی را تجربه می‌کند و این فرآیند با احساسات ساده‌ای مانند دوست داشتن و ناراحتی شروع شده و به سمت احساسات پیچیده‌تری مانند شادی، غم و ترس می‌رود.

اگر شما هم می‌خواهید در مورد علت ایجاد ترس‌های دوران کودکی و روش‌های کمک به کودک خود برای غلبه کردن بر این ترس‌ها بدانید با ادامه‌ی این مطلب همراه ما باشید.

رایج‌ترین ترس‌های کودکی و چگونگی کمک به کودک

پیش از هر چیز باید بدانید تجربه‌ی ترس‌ها در کودکان کاملا طبیعی است و با بزرگتر شدن کودک برخی ترس‌ها ایجاد می‌شود. این مساله بدین خاطر است که همه چیز در اطراف کودک تازگی دارد وکودک به تدریج از طریق حواس خود با جهان روبرو می‌شود و با آنچه می‌بیند، می‌شنود و احساس می‌کند، آشنا می‌شود. راه‌هایی برای حمایت از کودک برای غلبه بر ترس‌های کودکی وجود دارد که در ادامه در مورد آنها صحبت خواهیم کرد:

  • با کودک خود صحبت کنید و او را تشویق کنید تا احساسات خود را بیان کند. مهم است که به کودک خود بگویید همه‌ی کودکان ترس‌های متفاوتی دارند و شما از آنها در برابر هر چیزی که باعث ترسشان می‌شود، محافظت می‌کنید. همچنین به فرزندتان اجازه دهید بداند که شما برای محافظت از او همیشه حضور دارید.
  • سعی کنید با کودک خود همدلی کنید و به احساسات او توجه نشان دهید. از اینکه ترس‌های او را کوچک و بی‌اهمیت جلوه دهید، اجتناب کنید تا بتوانند به تدریج با ناامنی‌ها و ترس‌های خود مقابله کنند. اگر کودک شما از روح یا عنکبوت می‌ترسد، می‌توانید با آنها بازی کنید و وانمود کنید یکی از آنها هستید. به این ترتیب به کودک خود نشان می‌دهید چیزی برای ترسیدن وجود ندارد و می‌تواند با آن بخندد و بازی کند. با شرکت در یک بازی که کاملا تحت کنترل اوست، کودک کم کم یاد می‌گیرد بر ترس‌های خود غلبه کند.
  • صبور باشید. غلبه بر ترس‌ها نیاز به زمان زیادی دارد و مهم است که به کودک خود اجازه دهید تا با احساسات خود مرحله به مرحله برخورد کند.
  • با کودک خود در مورد ایمن بودنش صحبت کنید. برای مثال اگر کودک شما با دیدن سگی در نزدیکی خود احساس اضطراب می‌کند به او توضیح دهید که شما برای محافظت از او آنجا هستید و به علاوه سگ دارای قلاده است و صاحب آن نیز مراقب است تا سگ زیاد حرکت نکند.

تا اینجا با نکات کلی برای حمایت از کودک در مقابله با ترس‌ها آشنا شدید. در ادامه راه‌های مختلفی را برای کمک به کودک و اطمینان دادن به او با توجه به ترس‌های خاص‌تر دوران کودکی، بیان می‌کنیم.

ترس از تاریکی

همانطور که کودک شما رشد می‌کند، تخیل او نیز هر روز کمی بیشتر می‌شود. در واقع، کودک در حدود ۳۱ ماهگی می‌تواند بازی‌های نمادین انجام دهد. این بدان معناست که کودک اعمال خود را بر اساس موقعیت‌ها یا اشیائی قرار می‌دهد که وجود ندارند؛ برای مثال، وقتی وانمود می‌کنند یک بچه دارند یا دکتر یا آتش‌نشان هستند.

تجربه‌ی شرایط غیرواقعی به کودک شما این فرصت را می‌دهد تا مهارت‌های زبانی، اجتماعی، شناختی و عاطفی خود را گسترش دهد. با این حال تصور وجود هیولا در کمد یا روح‌هایی زیر تختخواب، هنگامی که چراغ‌ها خاموش می‌شوند، می‌تواند باعث ترس آنها شود. با توجه به این موضوع، می‌توانید یک آباژور کوچک کنار تخت کودک خود قرار دهید تا هر زمان که می‌ترسد آن را روشن کنید و یا یک چراغ خواب در اتاق او بگذارید.

همچنین توصیه می‌شود بر برنامه‌ها و کارتون‌هایی که کودک شما در تلویزیون تماشا می‌کند نظارت داشته باشید زیرا ممکن است در معرض تصاویری قرار گیرد که ممکن است برای سن او مناسب نباشد و موقع خوابیدن در شب باعث ترس او شود.

ترس از دکتر رفتن

ترس از دکتر رفتن هم یکی از ترس‌های رایج در کودکان است. برای مقابله با این موضوع چند راه‌حل وجود دارد تا مراجعه به پزشک اطفال برای شما ساده‌تر شود. یکی از راه‌های آماده کردن کودک برای ملاقات با پزشک این است که چند ساعت قبل از مراجعه به پزشک با او صحبت کنید. بسیار مهم است که آنها را تشویق کنید در مورد چیزی که از آن می‌ترسند با شما صحبت کنند و برای آنها توضیح دهید که چیزی برای ترس وجود ندارد. همچنین به یاد داشته باشید که بهتر است با کودک خود صادق باشید. اگر پزشک ممکن است کاری انجام دهد که درد دارد، بهتر است پیشاپیش به کودک بگویید.

همچنین می‌توانید با هم برنامه‌ریزی کنید که در صورت ترس چه کاری انجام دهید. برای مثال به کودک اجازه دهید عروسک مورد علاقه یا کتاب خود را با خود به مطب بیاورد. علاوه بر این، قبل از شروع معاینه سعی کنید با پزشک در مورد ترس‌های کودک خود صحبت کنید. به این ترتیب پزشک می‌تواند پیش از آغاز کار خود، به کودک توضیح دهد که قرار است چه کارهایی انجام دهد. این مساله به کودک امکان می‌دهد تا کنترل بیشتری داشته و بنابراین راحت‌تر باشد. در نهایت اینکه می‌توانید برای کمک به کودک برای غلبه بر ترس‌هایش به کتاب‌ها تکیه کنید. به دنبال کتاب‌هایی بگردید که مناسب سن کودک شما باشد و در مورد ملاقات با پزشک صحبت کند.

ترس از افراد با لباس مبدل

ترس دیگری که در کودکان رایج است، ارتباط با افرادی است که ماسک یا لباس مبدل می‌پوشند. اگر کودک شما هم چنین مشکلی دارد، نگران نباشید. برای رفع این ترس در کودکان نیز راه‌حل‌هایی وجود دارد که می‌توانید از آنها استفاده کنید. برای مثال می‌توانید سعی کنید کودک خود را تشویق کنید تا با پوشیدن لباس مبدل با شما بازی کند. البته لباس مبدل شخصیت‌هایی را انتخاب کنید که مورد علاقه‌ی آنهاست یا لباس مبدل حیوانات یا افرادی که کودک با آنها آشنا است. به علاوه حواستان باشد از انتخاب لباس‌های شخصیت‌های ترسناک اجتناب کنید.

سخن آخر

در این مطلب در مورد ترس‌های دوران کودکی و چگونگی کمک به کودک برای غلبه بر برخی از ترس‌های روزمره‌ی زندگی، صحبت کردیم. در نهایت اینکه باید به یاد داشته باشید که مهم است کودک شما همیشه احساس کند که او را همراهی می‌کنید و به او گوش می‌دهید. همچنین توصیه می‌شود زمانی که توانستند بر ترس‌های خود غلبه کنند به آنها تبریک بگویید و ابراز شادمانی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط