شجاعت مانند یک اتفاق جادویی است که درون ما رخ میدهد و باعث میشود با ترس، شک داشتن به خود و اضطراب مبارزه کنیم؛ اما این اتفاق جادویی چیزی نیست که بهیکباره در بدن ما رخ دهد و تبدیل به فرد شجاعی شویم. در دنیای امروز همه کودکان بهنوعی در حال مقایسه خود با دیگران بوده و به دنبال موفقیت هستند. لازمه موفق شدن، شجاع بودن است. باید از سنین کودکی به فکر تقویت شجاعت در کودکان خود باشید.
اگر از کودک خود بپرسید شجاعت چه معنایی میدهد، بهاحتمال زیاد میگوید نترسیدن؛ اما این تعریف کاملی برای شجاعت نیست. شجاع بودن یعنی حسی که موجب کنترل ترس روی ما شده است و اجازه جازدن و تسلیمشدن را به فرد نمیدهد. برای راهنماییهای بیشتر در مورد آموزش شجاعت به کودکان میتوانید از وبسایت مدرسه مهارتآموزی سمف کیدز دیدن کنید.


در ابتدا شجاعت را برای فرزند خود تعریف کنید
یکی از مهمترین چیزهایی که فرزند شما باید یاد بگیرد، این است که شجاعت تنها به معنای نترسیدن نیست. در سنین پایین اغلب کودکان شخصیتهای کارتونی قوی را یک فرد شجاع میدانند. باید به او توضیح دهید چیزی که در مورد شجاعت از بیرون میبیند، میتواند بسیار متفاوت با احساس درونی فرد باشد. در حقیقت ترس و شجاعت همیشه باهم همراه هستند. اگر ترسی وجود نداشته باشد، شجاعت اصلاً معنایی نخواهد داشت.
شجاعت میتواند به معنای انجام کاری جدید باشد، مثلاً کمککردن به یکی از دوستان در مدرسه یا صحبتکردن در مورد چیزی که آن را باور دارید. نکته مهم دیگری که فرزند شما باید بداند این است که شاید همیشه نتواند نتیجه شجاعت خود را ببیند. برخی از نتایج شجاع بودن در طولانیمدت ظاهر میشوند.


اجازه دهید فرزند شما خودش تصمیمگیری کند
برای تقویت شجاعت در کودکان باید اجازه دهید تا زمانی که امنیت کودک به خطر نیفتد، خودش برای کارهای خود تصمیمگیری کند. در واقع با این کار او را تشویق میکنید تا احساسات خود را دنبال کند. به مرور زمان قدرت تصمیمگیری کودک شما زیاد شده و حس شجاعت و اعتمادبهنفس در او تقویت خواهد شد، البته به کودکتان یاد بدهید که نباید تصمیماتش برخلاف قوانین خانه باشد و همچنین نباید به کسی آسیب برساند.
ترسهایتان را برای خودتان نگه دارید
شما بهعنوان پدر و مادر همیشه نگرانیهایی دارید، مثلاً ترس از اینکه فرزندتان آسیب ببیند؛ اما به اشتراک گذاشتن این ترسها با کودک تنها باعث تقویت احساس ترس در او خواهد شد. ترسهایی که قبل از صحبتکردن شما اصلاً وجود نداشتند. تنها لازم است مواردی را با او در میان بگذارید که میدانید ضرورت دارند، مثلاً ترسی که بهخاطر آسیبهای وارده از سوی افراد غریبه باید داشته باشد. در واقع شما باید بدانید چیزی که با کودکتان در میان میگذارید، یک ترس واقعی است یا تنها موردی بوده که حس شجاعت او را از بین میبرد.


در مورد کودکان شجاع برای او داستانهایی بخوانید
برای او داستانهای واقعی یا خیالی از شجاعت کودکان را تعریف کنید، کتابهایی را برایش بخوانید که در مورد شجاعت هستند و باعث تقویت این حس در فرزند شما خواهند شد. کتابها همیشه در آموزش به ما کمک میکنند، حتی برای تقویت شجاعت در کودکان. برای فرزندان بزرگتر نیز میتوانید کتابهایی را مطابق با سن آنها تهیه کنید. حتی استفاده از برخی فیلمهای سینمایی به شما کمک خواهد کرد. باید در قالب شخصیتهای دیگر او را تشویق کنید تا ترسهای خود را کنار بگذارد و شخصیت قویتر و شجاعتری داشته باشد.
در دوستان و خانواده خود افراد شجاعتر را انتخاب کنیم
در دنیای امروز شما نمیتوانید بهتنهایی تربیت کودک را پیش ببرید و جامعه را نادیده بگیرید. با وجود کمرنگتر شدن روابط خانوادگی هنوز هم شاهد تأثیر این روابط بر کودکان هستیم. برای تقویت شجاعت در کودکان با افرادی مراوده داشته باشید که شخصیتی شجاع دارند. داشتن منابعی از شجاعت در میان دوستان اهمیت بسیار زیادی دارد.
چنین افرادی باعث میشوند روزبهروز بر مهارتها و شجاعت فرزند شما افزوده شود. باید به او یاد دهید هیچوقت برای تغییر ذهنیتی که دارد، دیر نیست. تعریف داستانهای شجاعت دوستان علاوه بر ساخت لحظاتی شاد در کنار یکدیگر، میتواند تشویقی برای تقویت حس شجاعت در فرزند شما باشد.
ده نکته طلایی برای تقویت شجاعت در کودکان
در انتها ده نکته طلایی و بسیار مهم را برای آموزش شجاعت به کودکان آوردهایم. به یاد داشته باشید تربیت کودک کار آسانی نیست و باید برای هر مرحله از آن صبور باشید. اگر نیاز به کمکهای بیشتری داشتید، با مدرسه مهارتآموزی سمف کیدز در تماس باشید. بیایید باهم نگاهی به این نکات طلایی بیندازیم:
- کودک شما باید بداند افرادی که شجاع هستند، همیشه درون خود احساس شجاعت نمیکنند. یعنی داشتن حس ترس درونی تا حدی طبیعی است.
- برای او توضیح دهید شجاعت تنها به معنای نترسیدن نیست، بلکه شجاعت یعنی نباید اجازه دهد ترس و نگرانی مانعی برای پیشرفت او باشد.
- همیشه شجاعتهای او را بیان کنید و تأیید کرده که فردی شجاع و نترس است.
- ترسهای خودتان را به او نشان ندهید. ترس شما مانعی برای تقویت شجاعت در کودکان خواهد بود. نگذارید او هیچوقت در مورد ترسهای شما چیزی بشنود.
- راه خاصی برای مدیریت ترس وجود نداشته و هرکسی سبک خود را دارد. نباید برای او دستورالعملهای خاصی را تعیین کنید.
- با او در مورد شجاعت و ارزشهای انسانی صحبت کرده و آگاه باشید که اگر او بداند در هر شرایطی از او پشتیبانی خواهید کرد، فرد شجاعتری خواهد بود.
- برای او داستانهایی در مورد افراد شجاع بخوانید.
- متناسب با سن کودک او را تشویق کنید تا گامهایی را در مسیر شجاعت بردارد.
- به او یاد دهید همیشه برای شجاع بودن باید امنیت خود را در اولویت بگذارد.
- به او یاد دهید چطور ترسهای خود را کمتر کند.


کلام آخر
برای کودکانی که در دنیای مدرن زندگی میکنند، ترسها و استرسها بسیار زیاد هستند. شما با آموزش شجاعت به کودکان میتوانید تا حد زیادی به کاهش استرسهای او کمک کنید. فرزند شما هر روز در حال مبارزه با احساساتی مانند ترس، اضطراب و فشار بوده، پس به او یاد دهید شجاعت به معنای مبارزه با همه اینهاست.
برای اینکه بتوانید مسیر درستی را برای تقویت شجاعت در کودکان سپری کنید، باید گامهای مناسبی را بردارید. شما بهعنوان یک الگوی رفتاری برای کودک هستید و نباید او از ترسهای شما چیزی بداند. اگر در طول این مسیر نیاز به مشاورههای تخصصی داشتید، میتوانید از وبسایت مدرسه مهارتآموزی سمف کیدز دیدن کنید.