ممکن است کودکان در سنین مختلف دچار ترس، اضطراب و در نهایت، افسردگی شوند. تحقیقات نشان دادهاند که در سنین مختلف رشد، ترسهای مختلفی به همراه احساسات متفاوت در کودکان به وجود میآید. این موضوع والدین را دچار نگرانی کرده و آنها را مجبور میکند تا به دنبال راههای مختلف عبور از این بحران باشند. در این میان، درمان افسردگی کودکان با بازی یکی از راههای نتیجهبخش و کاربردی است.
معمولاً ۴ درصد از کودکان و نوجوانان به افسردگی مبتلا میشوند. با وجود این که افسردگی در سنین بالاتر به میزان بیشتری خود را نشان میدهد؛ اما در کودکان سنین پایین نیز این موضوع قابل توجه است. والدین میتوانند با استفاده از تکنیکهای مختلف از تشدید این احساس جلوگیری کرده و نهایتاً، اختلال افسردگی را در سنین پایین را متوقف کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر به درمان افسردگی در سنین پایین بپردازیم.
افسردگی در کودکان و علائم مختلف آن
کودکان در سنین مختلف دچار احساسات متفاوتی میشوند. احساس ترس، نگرانی و ناراحتی از جمله احساسات مختلف کودکان است. بهتر است بدانید که بروز چنین احساساتی لزوماً به معنای افسردگی در کودکان نیست. این موضوعات در مدت زمان کوتاه به عنوان احساستی معمولی و پذیرفته شده در نظر گرفته میشوند؛ زیرا کودکان و حتی بزرگسالان ممکن است به دلایل مختلف چنین احساساتی را تجربه کنند.
اگر احساس ناامیدی و غم در کودک شما به صورت مداوم و طولانی دیده شد، ممکن است کودک به افسردگی دچار شده باشد. کودکان افسرده معمولاً تمایلی به انجام کارهایی که در گذشته به آنها علاقهمند بودهاند، ندارند. عادتهای غذایی آنها به مرور زمان یا به صورت ناگهانی تغییر میکند، به طوری که آنها بیش از حد معمول غذا میخورند یا بالعکس، تمایل خود را برای غذا خوردن از دست میدهند.
خوابیدن کودک نیز میتواند به والدین در تشخیص افسردگی کمک کند. اگر کودک شما بیش از حد میخوابد یا حتی از خوابیدن امتناع میکند، باید به بررسی احساسات کودک بپردازید. کودکان ممکن است احساس گناه و بیارزش بودن داشته باشند و رفتارهای خودآزاری را به اطرافیان خود نشان دهند. در این حالت، احتمالاً کودک مبتلا به افسردگی است؛ اما نگران نباشید، آموزشهای مختلفی در این زمینه وجود دارند که شما میتوانید از طریق مراجعه به سمف کیدز به آنها دست پیدا کنید.


دلایل شایع افسردگی کودکان
کودکان ممکن است احساس افسردگی را از والدین خود به ارث ببرند. به عبارت دیگر، عوامل ژنتیکی از جمله مهمترین عوامل افسردگی در کودکان شناخته میشود. کودکانی که والدین افسردهای دارند، معمولاً سه برابر کودکان دیگر به این احساس دچار میشوند. اتفاقات مختلفی که در طول زندگی برای کودکان رخ میدهد، نیز از عوامل تأثیرگذار در این زمینه است.
کودکانی که با رویدادهای استرسآور در زندگی مواجه شده باشند، ممکن است در آینده دچار اضطراب شدید و در بدترین حالت، دچار افسردگی شوند. طلاق گرفتن والدین، مرگهای اعضای مهم خانواده، مشکلات اجتماعی موجود یا فشارهای مدرسه از جمله عوامل تأثیرگذار بر احساسات کودکان به حساب میآیند. بهتر است بدانید که واکنش کودکان نسبت به این موضوعات مشترک نیست؛ بنابراین هر کدام از آنها ممکن است واکنش متفاوتی از خود نشان دهند.


بازی درمانی، روش مؤثر درمان افسردگی کودکان دبستانی
درمان افسردگی کودکان به ویژه در سنین پایین موضوع بسیار مهمی در نظر گرفته میشود؛ زیرا با مهار کردن این احساس از ایجاد اختلالات مختلف در سنین بالاتر جلوگیری میشود. والدین باید روشهای مختلف درمانی را شناسایی کنند تا نهایتاً، به نتیجه مطلوب در درمان دست یابند. یکی از تأثیرگذارترین روشها، درمان افسردگی کودکان با بازی است.
معمولاً کودکان در سنین مختلف نمیدانند که چرا احساس افسردگی، نگرانی یا اضطراب دارند. بازی درمانی در چنین مواقعی یکی از راهحلهای مؤثر شناخته میشود. کودکان در بازیهای مختلف احساسات خود را بروز میدهند و غم و اندوه خود را به نمایش میگذارند.
بازی درمانی در کودکان ۳ تا ۱۲ سال بیشترین نتیجه را نشان میدهد. به عبارت دیگر، بازی درمانی همانند گفتار درمانی یا گفتگو درمانی در بزرگسالان عمل میکند. کودکان از این طریق دنیای درونی خود را آشکار میکنند و در نهایت، بازی درمانی به توصیف دنیای درونی کودک ختم میشود.
نحوه درمان افسردگی کودکان با بازی
سعی کنید فضایی را برای کودکان خود ایجاد کنید تا بتوانند اسباببازی مورد علاقه خود را انتخاب کنند و احساسات خود را از طریق بازی کردن با اسباب بازی نشان دهند. این روش معمولاً در کلینیکهای درمانی مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما والدین در مرحله اول میتوانند از این روش در منزل استفاده کنند تا بتوانند احساسات کودکان خود را شناسایی کنند.
بازی درمانی میتوانند به عنوان یکی از مهمترین روشهای درمان افسردگی کودکان دبستانی معرفی شود. والدین میتوانند از طریق مشاهده رفتار کودکان خود به دلایل مختلف افسردگی در آنها پی ببرند و سپس به رفع مشکل کمک کنند. در برخی از موارد، درمانگر یا والدین اسباببازیهای انتخابی خود را به کودک تحویل میدهند و به مشاهده رفتارهای کودک میپردازند.
به منظور درمان افسردگی کودکان با بازی بهتر است از کودک بخواهید تا درباره یک موضوع داستانسرایی کرده یا با استفاده از وسایل مختلف چیزی را تولید کند و آن را به شما نشان دهند تا درباره آن صحبت کنید. بازی درمانی به صورت گروهی نیز روش مؤثری در این زمینه است. قرار گرفتن کودک در جمع کوچکی از هم سن و سالانش باعث بروز احساسات متفاوتی میشود.


مزایای بازی درمانی
بازی درمانی به کاهش اضطراب کودکان و افزایش عزت نفس آنها کمک میکند. بهبود روابط کودک و والدین در این زمینه و کاهش احساسات منفی در ارتباط با دیگران به صورت مستقیم به رفع احساس افسردگی و تنهایی کودک کمک میکند. مهارتهای اجتماعی کودک در چنین مواقعی افزایش پیدا کرده و بیان احساسات را در کودکان تقویت میکند.


کلام پایانی
افسردگی در کودکان به عنوان یکی از مهمترین چالشهای موجود در بین خانوادهها در نظر گرفته میشود. کودکان در سنین پایین ممکن است به این حالت دچار شوند و والدین باید با استفاده از روشهای درمانی مؤثر از آن جلوگیری کنند. درمان افسردگی کودکان با بازی به عنوان یکی از روشهای تأثیرگذار در این زمینه شناخته میشود. اگر همچنان نگران درمان افسردگی کودک خود هستید، بهتر است به سمف کیدز مراجعه کنید تا راهکارهای عملی در این زمینه را شناسایی کنید.