برخی از کودکان در موقعیتهای اجتماعی مختلف خجالتی هستند و بهسختی با دیگران ارتباط برقرار میکنند. احتمالاً شما هم از برخی والدین شنیدهاید و یا خودتان جزو آن دسته والدینی هستید که کودکتان هنگام حضور در خانه در مقایسه با محیط اجتماعی، متفاوت عمل میکند. شما میتوانید از طریق حمایتهای خود و تشویق کردن کودک به انجام رفتار شجاعانه، به رفع خجالت در کودکان خود بپردازید.
موقعیتهای مختلفی وجود دارند که ممکن است کودکتان تنها به شما بچسبد، شروع به گریه کند و همچنین نتواند با همسن و سالهای خود ارتباط برقرار کند. خجالتی بودن کودک در برخی موارد والدین را نگران میکند. بهتر است بدانید که کودک کمروی شما، خود نیز از پنهان شدن و شرکت نکردن در بازیهای کودکانه ناراحت است؛ اما نگران نباشید. والدین با رعایت کردن برخی نکات، میتوانند به کودک خود در این زمینه کمک کنند.
چه چیزی باعث کمرویی در کودک میشود؟
یکی از علل احتمالی کمرویی در کودکان به عوامل ژنتیکی باز میگردد؛ بنابراین ممکن است کودک این ویژگی را به ارث برده باشد. کودکان حساس از نظر عاطفی نیز ممکن است در آینده به بزرگسالانی خجالتی تبدیل شوند. اگر والدین کودک، خجالتی و کمرو باشند و در جمعهای مختلف از مهارت ارتباطی خوبی برخوردار نباشند، کودک آنها نیز این رفتار را از والدین خود تقلید خواهد کرد و نهایتاً وی به فردی خجالتی تبدیل میشود.
مراقبتهای ناسازگار توسط والدین نیز از جمله دلایل تبدیل کودکان به افرادی خجالتی است. کودکانی که در سنین ابتدایی از دیگران دور ماندهاند و از تعامل با همسن و سالهای خود فاصله گرفتهاند نیز ممکن است به افرادی کمرو و خجالتی تبدیل شوند. در چنین مواقعی والدین باید به رفع خجالت در کودکان خود توجه کنند. آزار و اذیت از طرف والدین و افراد نزدیک به کودک نیز یکی از عوامل اصلی کمرویی در کودکان به شمار میرود.


عوارض کمرویی در کودکان
اگر والدین نتوانند به رفع خجالت در کودکان بپردازند، باید منتظر عوارض ناخوشایندی که بهصورت مستقیم با کیفیت زندگی کودک ارتباط دارد، باشند. مهارتهای اجتماعی کودکان با گذشت زمان دچار مشکل خواهد شد، آنها اعتمادبهنفس خود را از دست میدهند و نمیتوانند استعدادهای خود را کشف کنند و به آموزش مهارتهای جدید بپردازند. کاهش مشارکت در این کودکان، آنها را از فضاهای سرگرمکننده و کلاسهای آموزشی دور خواهد کرد.
این افراد بهمرورزمان از اضطراب و استرس بالایی برخوردار خواهند شد و نمیتوانند از پتانسیل نهایی خود بهرهبرداری کنند. این کودکان ممکن است از نظر فیزیکی نیز دچار اختلال شوند. لکنتزبان، سرخشدن و لرزش بدن یا دستها از عوارض فیزیکی کمرویی و خجالتی بودن کودکان در جمع است. والدین میتوانند بهمنظور آموزش در زمینه پرورش کودک و رفع خجالت در کودک خود از آموزشهای سمف کیدز استفاده کنند.
معرفی نکات طلایی برای رفع خجالت کودکان
کودکان ممکن است در سنین مختلف احساس کمرویی را تجربه کنند. کودکان خردسال و کودکانی که در مدرسه حاضر میشوند از جمله این کودکان هستند. افرادی که از خجالتی بودن خود رنج میبرند، ممکن است در سنین بلوغ بهبود یابند و در برخی موارد نیز این کمرویی ممکن است در سنین بزرگسالی افراد نیز ادامه داشته باشد. والدین نقش مهمی در رفع خجالت در کودکان دارند. آنها میتوانند در سنین خردسالی و مدرسه، با رعایت نکات و بهکارگیری مهارتهایی کودکان خود را از مشکل کمرویی نجات دهند.


نکات رفع کمرویی در نوزادان و کودکان خردسال
در موقعیتهای مختلف و زمانی که در یک جمع قرار میگیرید و کودک خود را در حالت کمرویی و خجالتی بودن مشاهده میکنید، بهتر است کنار او بمانید و بهصورت ناگهانی او را تنها نگذارید. کودک خود را تشویق کنید تا به کاوش اطراف و برقراری ارتباط با دیگران بپردازد و همچنان اجازه ندهید تنها بماند. هر چه جلوتر میروید، کودک شما احساس راحتی بیشتری با محیط و افراد را تجربه خواهد کرد؛ بنابراین بهمرورزمان و در فاصله زمانیهای اندک، وی را تنها بگذارید.
از دلداری و توجه بیش از حد به فرزند خود دوری کنید؛ زیرا دلداری دادن و توجه بیش از حد به کودک، باعث میشود تا وی موقعیت را ترسناک تصور کند و احساس خجالتی بودن او تشدید شود. کارهای هرچند کوچک کودک خود را تشویق کنید؛ حتی سلام کردن او به اطرافیان. هرچقدر والدین از اعتمادبهنفس بیشتری در برابر دیگران برخوردار باشند، کودک نیز با تماشا کردن والدین خود و قرار گرفتن در کنار آنها، احساس آرامش و اعتمادبهنفس بالاتری را تجربه خواهد کرد.


نکات رفع کمرویی برای کودکان در سنین مدرسه
با هدف رفع خجالت در کودکان در ابتدا بهتر است کودک خود را در موقعیتهای اجتماعی شلوغ قرار ندهید. از جمعهای کودکانه یک تا دو نفره شروع کنید تا بهمرورزمان بتوانید در جمعهایی با تعداد افراد بیشتر، کودک خود را تنها بگذارید. سعی کنید ارائه دادن در کلاس را با کودک خود در منزل تمرین کنید و او را تشویق به انجام این کار کنید.
اگر کودک شما به ورزش علاقه دارد، بهتر است او را به کلاسهایی که ورزش گروهی انجام میدهند بفرستید و در روزهای ابتدائی، خودتان نیز در این کلاسها حضور فیزیکی داشته باشید. کودک خود را مدام تشویق کنید تا از عزتنفس بالاتری برخوردار شود. به این موضوع دقت کنید که مقایسهکردن کودک با افراد دیگر، وی را از شما و تعاملات اجتماعی دور خواهد کرد.
بهمنظور مقابله با خجالتی بودن کودک قبل از حضور پیدا کردن در جمعهای خانوادگی یا دوستانه، به کودک خود اعلام کنید که قرار است در چه جمعی و با چه تعداد نفراتی حضور پیدا کند؛ سپس به او یادآوری کنید که اگر کسی با وی صحبت کرد، چطور جواب دهد تا به بیاحترامی تبدیل نشود. حرف زدن و ارتباط دوستانه با فرزند خود را تمرین کنید و نهایتاً به کارهایی که کودک از انجام دادن آنها خوشحال میشود، توجه کنید.


کلام پایانی
کودکان در سنین مختلف ممکن است احساس خجالت و کمرویی را تجربه کنند؛ اما والدین میتوانند بهمنظور رفع خجالت در کودکان مهارتهایی را آموزش ببینند و نهایتاً از آنها استفاده کنند. مطمئن باشید کودک نیز از تجربه کردن چنین احساسی رنج میبرد؛ اما نگران نباشید سمف کیدز با آموزش نکات تربیتی و فرزند پروری، والدین را در رفع این موضوع همراهی خواهد کرد. محصولات و خدمات سمف کیدز، میتوانند بهعنوان یک مشاور و همراه به والدین در شناسایی نکات رفع کمرویی کودک کمک کنند.