روش های خانگی برای گفتاردرمانی کودک
در کنار مراجعه به متخصص گفتاردرمانی، برای کمک به بهبود رشد گفتار، زبان یا ارتباط کودک، باید مهارت های گفتاری را با او در خانه تمرین کنید. فعالیتهایی که در خانه به منظور تقویت مهارت های گفتاری کودک انجام میشود، میتواند به فرزند شما کمک کند تا گامهای بزرگی در جهت درست صحبت کردن بردارد.
نکات کلی برای انجام تمرین
قبل از شروع فعالیت های گفتار درمانی در خانه، در اینجا چند نکته کلی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
تمرین
بهتر است فرزندتان را تشویق کنید تا چیزهایی را که با آنها مشکل دارد بیان کند. تکرار در اینجا کلیدی است و با این کار می توانید تمرین را به یک بازی آسان تبدیل کنید.
تقویت مثبت
به جای کاری که کودک نمی تواند انجام دهد، روی کارهایی که کودک می تواند انجام دهد تمرکز کنید. باید به پیشرفت در گفتار توجه کرد و پیروزیهای کوچک و پیش پاافتاده کودک را تحسین کرد، مانند گرفتن نمره ۲۰ در امتحان. این کار باعث افزایش اعتماد به نفس کودک نیز می شود.
صدای محیط اطراف را به حداقل برسانید
قبل از شروع فعالیت خود، اتاقی را که در آن خواهید بود، جارو کنید و صدای تلویزیون، رادیو، یا تلفنی را که در همان اتاق یا نزدیک است، کم کنید. این کار به جلوگیری از حواس پرتی در حین بازی با کودک کمک می کند.
شنوندهی خوبی باشید.
مطالعات نشان میدهد که کودکان زمانی بهتر یاد میگیرند که مستقیماً با آنها صحبت شود، به آنها گوش داده شود و با آنها تماس چشمی برقرار شود. هنگامی که کودک شما صحبت می کند، با سوال به آنها پاسخ دهید و مراقب پاسخ های آنها باشید. مطمئن شوید که اگر با یک حرف شروع به مخالفت کردند، آنها را تحت فشار قرار ندهید.
روش های خانگی برای گفتاردرمانی کودک
وقتی بحث بر سر آموزش فرزندتان پیش می آید، بهتر است مطمئن شوید که این تمرین دو چیز مهم دارد: سرگرمی و پذیرش. در اینجا ۶ راه وجود دارد که می توانید روش های خانگی گفتار درمانی را در خانه هیجان انگیز کنید. با ما همراه باشید.
کودک را به تحرک بیاندازید.
بچه ها عاشق حرکت هستند! وادار کردن آنها به حرکت دادن بدنشان در حین تمرین کلمات، راهی عالی برای عاشق کردن آنها به تمرین است. برخی از بازی های متحرک که می توانند برای تمرین های گفتار درمانی استفاده شوند عبارتند از:
- حرکت پرش قورباغه
در این بازی خانگی، تنها کاری که باید انجام دهید این است که کلماتی را انتخاب کنید که فرزندتان با آنها آشنایی دارد (۶ کلمه یا بیشتر)، آنها را روی یک تکه کاغذ بنویسید و آنها را در اطراف اتاق نشیمن خود پخش کنید تا به شکل “نیلوفرهای آبی” شوند. (مانند نهر آب که نیلوفر آبی دارد و قورباغه بعد از پرش روی آنها فرود می آید).
هنگامی که بازی در حال انجام است، کودک شما باید روی هر نیلوفر آبی بپرد (می تواند چندین پرش باشد) و کلمه را چندین بار به درستی بگوید تا به کلمه بعدی برود. اگر همه پرش ها را انجام داد ، یک جایزه می گیرد. حتی می تواند به شما در انتخاب کلمات بازی بعدی هم کمک کند.
- تمرین یوگا
این یک بازی سرگرمکننده دیگر در خانه است. در مورد ژستهای یوگا تحقیق کنید که کدامیک برای کودکان بهتر است و از آنها بخواهید این ژست را بگیرند و کلمات تمرینی خود را تکرار کند تا زمانی که دیگر نتواند ژست را نگه دارند. به تعداد دفعاتی که کودک توانست کلمه خود را به درستی تکرار کند، می توانید به آنها جایزه دهید مثلا پاستیل یا شکلات یا هر چیز دیگری که کودک را شاد می کند.
بازی را جذاب تر کنید
آیا کودک شما عاشق معما یا خمیر بازی است، چند راه آسان برای اضافه کردن تمرین کلمات به سرگرمی های آنها وجود دارد:
- کلمات معما
هنگامی که کودک شما روی یک معما کار می کند، چند قطعه پازل را در اختیار داشته باشید. قانون این بازی به این شکل است که برای به دست آوردن یک قطعه باید یکی از کلمات تمرینی خود را به درستی بیان کنند. روشی ساده و آسان که می توان حتی چندین باردر روز آن را تکرار کرد. این تمرین برای تقویت حافظه مفید خواهد بود.
- خمیر بازی.
اگر کودک شما خمیر بازی را دوست دارد، خمیر بازی روزانه او را به چند مرتبه تقسیم کنید و کل خمیر را به آنها ندهید. آنها باید یک کلمه را به درستی بیان کنند تا خمیر بعدی را بدست آورند. وقتی همه آنها را پاسخ دادند، می توانند بازی کنند!
- استفاده از فلش کارت
فلش کارتها بخش مهمی از روش های خانگی گفتار درمانی برای کودکان هستند، زیرا برای شنیدن هجاهای خاص مفید هستند. با این پیشنهادهای ارائه شده می توانید این تمرین را مهیج تر کنید. هر بار که فرزندتان با موفقیت کلمه یا صدایی را بیان کرد، از شخص دیگری( بزرگسال یا کودک دیگر) بخواهید تا بپرد یا کار دیگری انجام دهد مانند نشستن یا دویدن در جا. برای اینکه به کودک محدودیت زمانی بدهید (تا طرف مقابل هم خیلی خسته نشود) ببینید فرزند شما می تواند در عرض ۵ دقیقه او را وادار به انجام چند کار کند!
- تکرار کلمه روی کارت
یک بسته کارت تهیه کنید و پشت تعدادی از آنها (یا همه آنها) یک کلمه بنویسید . وقتی با فرزندتان بازی می کنید، از او بخواهید کلمه روی هر کارتی را که انتخاب می کند، تکرار کند، به طوری که شماره کارت نشان دهنده تعداد دفعاتی باشد که باید آن را تکرار کنند.
سخن آخر
روش های خانگی برای گفتار درمانی کودک بخشی ضروری از رشد گفتار و زبان کودک شما است. با این بازی های سرگرم کننده دیگر تمارین گفتار درمانی طاقت فرسا نیستند و حتی می توانید کل خانواده را در این بازی مشارکت دهید. برای همین است که این تمارین سرگرم کننده نه تنها برای کودکان مفید خواهد بود بلکه باعث تحکیم روابط افراد خانواده با هم نیز می شود.