چگونه فرزندان خلاق تربیت کنیم

چگونه فرزندان خلاق تربیت کنیم

تنها چیزی که کودکان برای خلاقیت واقعی نیاز دارند این است که آزادانه تلاش کنند و هر فعالیتی را که انجام می‌دهند از آن خود کنند. آنچه در هر عمل خلاقانه‌ای مهم است، فرآیند ابراز وجود است. تجربیات خلاق می‌تواند به کودکان کمک کند تا احساسات خود را بیان کنند و با آن‌ها کنار بیایند.

ویژگی‌های کودک خلاق در مراحل مختلف زندگی

هنر و موسیقی نمونه‌های رایج خلاقیت هستند؛ اما تقریباً در همه جنبه‌های زندگی می‌توانید افکار خلاقانه پیدا کنید از روشی که والدین، کودک گریان را ساکت می‌کنند تا روش‌هایی که یک دانشمند برای کشف درمانی برای یک بیماری استفاده می‌کند.

مرحله خط‌خطی، تقریباً ۲ تا ۴ سال

  • کودکان از توانایی خود در نشان دادن شگفت‌زده می‌شوند. آن‌ها به‌تازگی متوجه شده‌اند که می‌توانند با محیط خود تعامل داشته باشند و بر آن تأثیر بگذارند.
  • زمان زیادی صرف تمرین مهارت‌های حرکتی می‌شود.
  • بچه‌ها ابتدا دایره می‌کشند، سپس مربع و سایر اشکال هندسی.
  • کودکان شروع به تلاش برای بازسازی دنیای خود می‌کنند. آن‌ها ممکن است بخواهند به قسمت‌هایی از نقاشی‌های خود اشاره کنند و نام ببرند.

مرحله پیش از شماتیک، اواخر پیش‌دبستانی تا تقریباً ۷ سالگی

  • اولین تلاش‌ها برای نشان دادن افراد یا اشیاء انجام می‌شود. تلاش برای بزرگسالان قابل‌تشخیص است.
  • کودکان نسبت به رنگ‌ها علاقه نشان می‌دهند
  • بین قطعات مختلف نقاشی ارتباط برقرار می‌کنند
  • نشانه‌های تأیید معلمان و همسالان برای آن‌ها مهم است.
  • به‌راحتی دلسرد و خسته می‌شود.
  • فعال، عملی، مشتاق یادگیری، خودمحور.
  • بسیار تخیلی و درعین‌حال تمایل به تمرکز روی یک ایده در یک زمان دارند.

مرحله واقع‌بینانه، ۹ تا ۱۲ سال

  • به‌شدت تحت تأثیر همسالان قرار گرفته است.
  • افزایش میزان جزئیات و استفاده از نمادها.
  • گسترش تفاوت‌های فردی
  • شروع به توسعه مجموعه‌ای از ارزش‌ها.
  • می‌خواهند کارها را «درست» انجام دهند.

مرحله شبه طبیعی ۱۲ تا ۱۴ سال

  • کودکان به‌شدت از محصولاتی که تولید می‌کنند انتقاد می‌کنند.
  • یک حالت بیانی بیشتر شبیه بزرگسالان وجود دارد.
  • این دوره از تفاوت‌های فردی بزرگ در عرصه‌های فیزیکی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی است.
  • هنر اغلب در مدرسه به یک درس انتخابی تبدیل می‌شود. برای بسیاری از کودکان این آخرین فرصت آن‌ها برای آموزش هنر خواهد بود.
  • این دوره افزایش خودآگاهی است. کودکان در این گروه سنی اغلب احساس نیاز به همنوایی با همسالان خود می‌کنند که می‌تواند خلاقیت آن‌ها را خفه کند.

ویژگی‌های کودک خلاق در مراحل مختلف زندگی

روش‌های تربیت فرزندان خلاق

  1. همان که می‌توانیم از روانشناسی کودک استنباط کنیم، بچه‌ها دوست دارند هنرشان شبیه شیئی باشد که به آن نگاه می‌کنند. شکست در این تلاش می‌تواند دلسردکننده باشد. به کودکان باید آموخت که هنر به معنای کپی کردن آنچه می‌بینند نیست. به کودکان سبک‌های هنری دیگری مانند امپرسیونیستی یا کوبیسم را نشان دهید تا به آن‌ها کمک کنید تا ببینند که بیان آزادانه ایده‌ها و احساسات مهم‌تر از ایجاد یک تصویر آینه‌ای است.
  2. هرگز کار یک کودک را با دیگری مقایسه نکنید یا یک قطعه را به‌عنوان «مدل» یا «ایده آل» انتخاب نکنید. کودکان این مراحل رشد را به همان ترتیب طی خواهند کرد، اما سرعت ورود و خروج آن‌ها متفاوت است.
  3. از پروژه‌هایی که می‌توانند تنها به یک روش تکمیل شوند خودداری کنید: (رنگ بر اساس اعداد، کیت‌هایی که باید مونتاژ شوند).
  4. از هنر به‌عنوان استراحت در داخل خانه یا به‌عنوان پاداشی برای رفتار استفاده نکنید. فعالیت‌های هنری باید به‌خوبی اندیشیده و برنامه‌ریزی شود.
  5. مواد متنوعی را در دسترس کودکان قرار دهید.
  6. گزینه‌هایی را پیشنهاد دهید، اما اجازه دهید کودکان تصمیمات نهایی را برای پروژه‌های هنری بگیرند.
  7. از بچه‌ها در مورد هنرشان در حین انجام آن بپرسید، نه فقط در پایان. کودکان باید کار خود را توصیف کنند، اما از آن‌ها نخواهید که اشیاء یا احساسات به تصویر کشیده شده را نام ببرند.
  8. تلاش، استفاده از رنگ و منحصربه‌فرد بودن را به جای محصول نهایی تحسین کنید به یاد داشته باشید سفر مهم‌تر از مقصد است.
  9. نمایش هنر در سطح چشم کودک.
  10. بیان فردی را تشویق کنید. از استفاده منظم از مواد و پروژه‌های بزرگسالان خودداری کنید.
  11. بازی خلاقانه را به‌طور مداوم با کودک انجام دهید.

برای هر فردی بسیار مفید است و داشتن خلاقیت به کودکان شما اجازه می‌دهد تا از روند معمولی و یکنواخت زندگی خارج شده و در دنیای جدیدی زندگی کنند. داشتن کودکی خلاق بسیار خوشایند و باب میل تمامی والدین است کودک خلاق می‌توانند در مسائل و مشکلات زندگی خودآگاهانه و خلاقانه عمل کند.

روش‌های تربیت کودک خلاق

داشتن کودک خلاق

اگر می‌خواهید کودک خلاق تربیت کنید باید ابتدا بر روی آموزش هنر بر روی آن‌ها تمرکز کنید. البته این تنها روش برای داشتن کودک خلاق نیست.

بسیاری از افراد خلاقیت را ارثی نمی‌دانند و بر این عقیده هستند که خلاقیت کاملاً مقوله‌ای اکتسابی است و ممکن است یک فرد با کار بر روی این حس از خلاقیت بیشتری نسبت به سایرین بهره‌مند باشد.

چند روش دیگر برای پرورش فرزندان خلاق

 الگو باشید

برای انجام کارها روش‌ها برای حرف‌های متفاوتی را انتخاب کنید نسبت به راه‌حل‌های قدیمی متعصب نباشید و به روش‌های جدید که با یکدیگر کشف می‌کنید علاقه نشان دهید. به کودک خود نشان دهید که تنها یک روش برای حل یک مسئله وجود ندارد و می‌تواند با تفکر درباره مسائل و مشکلات راه‌حل‌های متفاوتی را برای آن پیدا کند.

برای مثال شما می‌توانید از کودک خود یک سؤال بپرسید مثلاً «باران از کجا می‌آید؟ این سؤال می‌تواند ابتدایی برای سلسله سؤال‌هایی باشد که سؤالات دیگر ذهن کودک شما را درگیر و مجبور به تفکر می‌کند و همین سبب گسترش و پرورش ذهن می‌شود که در نهایت به افزایش خلاقیت کودک شما می‌انجامد.

وقت بازی تعیین کنید

شما می‌توانید در خانه خود در زمانی که کودک تایمی برای بازی دارد به او این فرصت را بدهید که نوع بازی و اسباب‌بازی و زمان موردنظر خود را خودش انتخاب کند.

شما می‌توانید به کودک خود این فرصت را بدهید و او را تشویق کنید تا با اسباب‌بازی‌های متفاوت بازی‌های جدیدی اختراع کند و همچنین می‌توانید او را تشویق کنید ها با شکل‌های ساده نقاشی جدیدی بکشد و به‌طور گوناگونی از دفعه‌های قبل آن را رنگ‌آمیزی کند تمام این کارها تا زمانی که او به خود آسیبی نرسانده باشد می‌تواند سبب افزایش خلاقیت شود.

فضای مناسب را برای کودک ایجاد کنید

فضای را برای بازی کردن با سروصدا کردن و گذراندن وقت با کودک خود و بازی خلاقانه اختصاص دهید بدون اینکه ترس از به هم ریختن خانه‌ی کثیف شدن خانه داشته باشید این کار می‌تواند به پردازش بیشتر وقایع و اتفاقات در ذهن کودک شما کمک کند و در نتیجه سبب پرورش خلاقیت شود حتی می‌توانید با وسایل دورریختنی برای کودک خود اسباب‌بازی‌های جدیدی ایجاد کنید و او بعد از چند بار به نگاه کردن به شما خود تلاش می‌کند تا اسباب‌بازی جدیدی را تولید کند.

ایده‌های جدید تولید کنید

بدون توجه به اینکه چقدر راه‌حل‌های جدید برای حل مسائل قدیمی می‌تواند منطقی باشد آن‌ها را امتحان کنید و از شکست خوردن نترسید این مهارت سبب ایجاد حس وظیفه شناسی در کودکتان می‌شود.

شجاعت را به کودکتان بیاموزید

هیچ‌گاه کودکان را از شکست خوردن نترسانید و آن‌ها را مطمئن کنید که همیشه در کنار آن‌ها هستید آن‌ها ممکن است که از عملکرد شما در مقابل نقاشی خود به ترسد به آن‌ها این اطمینان را بدهیم که حتی اگر از خط بیرون زده باشند شما به آن‌ها کمک می‌کنید تا آن را اصلاح کند.

کلام آخر

همان‌طور که پرورش کودک کاری سخت است اگر راه روش آن را بلد باشید بسیار شیرین است امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط