لجبازی یکی از مهمترین مواردی است که بسیاری از والدین با آن روبهرو میشوند. گاهی اوقات تربیت فرزند پسر لجباز بسیار دشوار میشود و والدین واقعاً نمیدانند که باید در این زمینه چه کاری انجام دهند. لجبازی به خودی خود مشکل بسیار بدی نیست، اما با مرور زمان میتواند منجر به ایجاد گسستگی رابطه فرزند و پدر و مادر شود.
شناخت مهمترین نکات برای تربیت فرزند لجباز میتواند به شما کمک کند تا بدون نگرانی از خراب شدن رابطه خود با فرزندتان، نسبت به تربیت صحیح او اقدام کنید. با رعایت همین نکات ساده میتوانید علاوه بر تربیت فرزند خود، از شکوفا شدن استعدادهای او نیز اطمینان حاصل کنید. در ادامه متن با ما همراه باشید؛ زیرا قصد داریم شما را با برخی از نکات بسیار مهم در زمینه تربیت چنین فرزندانی آشنا کنیم.
به آنها اجازه انتخاب بدهید
برای تربیت فرزند پسر لجباز باید به آنها حق انتخاب بدهید. بچههایی که لجباز هستند، دوست دارند کاملاً مستقل باشند. به آنها فرصتهای زیادی بدهید تا بر زندگی خود تسلط داشته باشند. در واقع، اجازه دهید انتخابهایی داشته باشند که به آنها حس آزادی میدهند. میتوانید در خصوص این که چه چیزی بپوشند؛ از کدام رنگ فنجان استفاده کنند یا کدام اسباببازی خود را همیشه به همراه داشته باشند؛ به آنها حق انتخاب بدهید.
همچنین میتوانید وقتی بیرون هوا سرد است، از پسرتان بپرسید که آیا میخواهد ژاکت صورتی بپوشد یا ژاکت آبی خود را ترجیح میدهد؟ در این صورت، شما به او حق انتخاب دادهاید، اما به صورت همزمان او را مجبور به پوشیدن ژاکت میکنید. این روش برخورد با کودک لجباز درباره موارد مختلفی مثل خوردن میوه نیز صدق میکند.


عجله نداشته باشید
گاهی اوقات “لجبازی” واقعاً لجبازی نیست. به عنوان مثال؛ ممکن است از فرزند شما خواسته شود کاری را انجام دهد که هنوز مهارت انجام آن را ندارد یا شاید تحت تأثیر محیط قرار گرفته و هنوز یاد نگرفته است که چگونه با این احساسات کنار بیاید.
نفس عمیقی بکشید، از او سؤال بپرسید و به آنچه فرزندتان میگوید گوش دهید. این موضوع ممکن است برای کشف آنچه در رفتار او پنهان شده است، کلیدی باشد. عصبانیتهای بسیاری از پسران از سر لجبازی نیست، بلکه نشانهای از اختلال پردازش حسی است.


انتظارات خود را مشخص کنید
یک نکته دیگر در زمینه تربیت فرزند پسر لجباز مشخص کردن انتظارات خودتان از او است. اگرچه باید به فرزندانتان اجازه دهید که در مورد برخی موضوعات کنترل داشته باشند، اما باید قوانینی هم وضع کنید. سادهترین راه برای اجرای قوانین، داشتن یک روال مشخص است.
به عنوان مثال؛ انجام تکالیف درسی بلافاصله بعد از مدرسه، زمان خواب هر شب ساعت ده و … نمونههایی از روالهای مشخص روزانه هستند. به این شکل آنها یاد میگیرند که باید بر اساس قوانین عمل کنند و به صورت همزمان احساس استقلال بیشتری نیز میکنند.
قوانین بخشی از زندگی هستند و یادگیری در مورد آنها به کودک شما کمک میکند تا بفهمد چگونه در یک جامعه زندگی کند. قوانین به ایجاد یک ساختار کمک میکنند. اگرچه گاهی بچهها قوانین را زیر پا میگذارند، اما مهم آن است که در صورت شکسته شدن قوانین با مجازات معینی روبهرو شوند. همان طور که فرزندتان بزرگتر میشود، میتوانید او را بیشتر در بحث قوانین و محدودیتها درگیر کنید. استقلال او را افزایش دهید و انتظارات خود را تعیین کنید تا استدلال پشت یک قانون خاص را بفهمند.


کنترل را در دست داشته باشید
تربیت فرزند پسر لجباز شامل کنترل احساسات نیز میشود. احساسات آنها را تصدیق کنید و مطمئن شوید که آنها میدانند احساساتشان مهم و معتبر هستند. به آنها کمک کنید راهحلهایی برای مشکلات خود پیدا کنند. تکنیکهای ارائه پشتیبانی احساسی را برای زمانی که همه چیز بر وفق مرادشان پیش نمیرود، تمرین کنید. این موارد نیاز به صبر و ثبات دارد، اما این مهارتها حتی در سنین بسیار پایین نیز بسیار ارزشمند هستند.
از فرزندتان بخواهید مواردی را که احساس استرس میکند، به شما بگوید. میتوانید به او پیشنهاد کنید که در این مواقع با هم به پیاده روی بروید یا نفسهای عمیق و آهسته بکشد. این مفید است که کودکتان نفسهای عمیق و آهسته را تمرین کند تا بداند وقتی ناراحت است، چگونه به جای لجبازی کنترل خود را حفظ کند.
در زمانهای مختلف روز از او بپرسید که چه احساسی دارد. تقویتهای مثبت مانند تمجید یا در آغوش گرفتن میتواند در این زمینه کمک زیادی به شما و فرزندتان بکند. چنانچه در این زمینه نیازمند یاری هستید، با کارشناسان سمف کیدز تماس بگیرید. این مرکز با سالها تجربه در زمینه آموزش نکات تربیتی و فرزندآوری به شما کمک میکند تا با پیروی از نکاتی مهم و البته کاربردی، نسبت به تربیت فرزند پسر لجباز خود اقدام کنید. با همراهی کارشناسان سمف کیدز در این زمینه آسوده خاطر خواهید بود.
بعضی از مواقع اوضاع چالشبرانگیز میشود
شاید بعضی اوقات تربیت فرزند پسر لجباز به شدت دشوار شود. برخی از بچهها باید از طریق تجربه یاد بگیرند. بنابراین، هرچقدر هم که با لجبازی پسرتان مقابله کنید، او باز هم همان خواسته خودش را انجام میدهد. وظیفه شما به عنوان یک والد این است که مطمئن شوید آنها به خاطر لجبازی آسیب نمیبینند، اما همچنان میتوانید به آنها اجازه دهید که به جای گوش دادن، با انجام دادن چیزی را بیاموزند. در این بین، آنها موارد مختلفی را آزمایش میکنند و یاد میگیرند که وقتی کار خاصی را انجام میدهند، چه اتفاقی میافتد.
به عنوان مثال، اگر به فرزندتان بگویید که کت خود را بپوشد؛ چون باران میبارد، اما او این کار را انجام نمیدهد، بهتر است بحث را ادامه ندهید. بگذارید زیر باران کمی خیس شود تا بفهمد که نتیجه لجبازی او نهایتاً به سرما خوردنش میانجامد.


سخن پایانی
لجبازی یکی از خصوصیات اغلب بچهها به حساب میآید که گاهی در برخی از پسران شدت بیشتری پیدا میکند. در این بین، مدیریت این رفتار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه اگر به درستی هدایت نشود، میتواند آسیبهای شدیدی را به روحیه کودک و رفتار و شخصیت آینده او وارد کند.
از این رو، شاید برای برخی افراد تربیت فرزند پسر لجباز چالشبرانگیز باشد، اما با رعایت نکات ساده مانند دادن حق انتخاب، تعیین کردن انتظارات، داشتن صبر و شکیبایی و … میتوان از این مرحله عبور کرد. در این مسیر کارشناسان مجموعه سمف کیدز در کنار والدین هستند و آنها را به بهترین نحو راهنمایی میکنند. کافی است که از طریق راههای ارتباطی این مجموعه با کارشناسان آن در ارتباط باشید و از مشاورههای کاربردی آنها نهایت استفاده را ببرید.