کج خلقی کودکان

چگونه با کج خلقی کودکان نوپا کنار بیاییم یا از بروز آن جلوگیری کنیم؟

 

هنگامی که فرزند شما در مرحله کودکی قرار دارد، به نظر می رسد که زندگی سریع تر از گذشته در حال تغییر است. همان‌ طور که کودک شما مهارت های جدیدی را می آموزد و رشد می کند، شما نیز به عنوان والدین باید رو به جلو حرکت کنید و در مورد مهارت های تربیتی کودکان بیشتر بیاموزید. یکی از مهمترین مواردی که باید بدانید این است که روش های مقابله با کج خلقی کودکان نوپا چیست و انجام چه کارهایی ضروری است.

آیا عصبانیت و کج خلقی کودکان نوپا طبیعی است؟

هر چقدر هم که ناخوشایند به نظر برسد، اما باید بدانید عصبانیت کودک نوپا بخش بسیار طبیعی از رفتار او است و در دوران رشد کودک است. درک این نکته مهم است که بدانید کج خلقی و عصبانیت کودک شما روشی است که او برای بیان خواسته‌ های خود استفاده می کند.

کودک شما چه برای ابراز استقلال خود و چه برای انتقال احساس شدیدی مثل خشم یا سرخوردگی، فاقد مهارت های زبانی و ارتباطی لازم برای انتقال احساس است، بنابراین از ابراز عصبانیت خود برای این امر استفاده می‌ کند.

درک دلیل رفتار فرزندتان می تواند به شما کمک کند، تصمیمات بهتری اتخاذ کنید و رویکرد صحیح و مناسبی برای فرزندپروری داشته باشید و در مقابله با کج خلقی کودکان راهکار مناسبی انتخاب کنید. هرچه راهکاری که بر می گزینید علمی تر و منطقی تر باشد رهایی فرزندتان از کج خلقی هایش سریعتر خواهد بود و در برخی موارد می توانید به طور کامل آن را از رفتار کودکانتان بزدایید.

در این مقاله علت کج خلقی و عصبانیت های کودک نوپا را بررسی می کنیم و راه هایی را برای موفقیت شما و فرزندتان در این مرحله از رشد مورد بحث قرار می دهیم.

درک کج خلقی کودکان نوپا

در هنگام تربیت کودک نوپا، توجه به علت عصبانیت آن ها بسیار مهم است. بین سنین ۱ تا ۴ سالگی عصبانی یا کج خلق شدن کودکتان امری طبیعی است و حتی گاهی ممکن است با توجه به شرایط، رفتار آن ها اغراق آمیز یا عجیب به نظر برسد. گاهی کودکان عصبانیت خود را به شکل کلامی، فیزیکی یا ترکیبی از این دو نشان می دهند.

بیشتر مواقع کودکان نوپا برای جلب توجه و وابستگی خودشان به شما و همچنین رفع نیازهایشان به شکل آگاهانه و کاملا عمدی استفاده می کنند. این تعارض از نظر عاطفی پیچیده است و کودکان شما نه تنها مهارت های ارتباطی برای انتقال کلامی احساسات خود را ندارند، بلکه آن ها همچنین فاقد مهارت های مناسب برای مدیریت احساسات خود هستند.

کج خلقی کودکشایع ترین علل کج خلقی های کودکان

برخی از شایع ترین علل کج خلقی های کودکان نوپا را در ادامه مورد بحث و بررسی قرار می دهیم تا درک بهتری نسبت به آن داشته باشید و آگاهانه در مقابل فرزند خود رفتار کنید و شیوه مناسبی برای تربیت بهتر او برگزینید.

عوامل محیطی موثر بر کج خلقی کودکان

برخی از عوامل محیطی می توانند احتمال عصبانی شدن کودک نوپا را افزایش دهند. مواردی مثل گرسنگی، خستگی یا تحریک بیش از حد باعث می شود کودک شما برای تنظیم احساسات و بیان خواسته‌های خود مشکل داشته باشد.

عوامل عاطفی موثر بر کج خلقی کودکان

به یاد داشته باشید که مغز کودک نوپای شما هنوز در حال رشد است. احساس خشم، ناامیدی، ترس و خجالت تجربه جدیدی برای آن ها محسوب می‌شود. رفتار آن ها ممکن است طاقت فرسا باشد و از آنجا که با زبان یا مهارت های مقابله ای آشنایی ندارند، این احساسات خود را اغلب به صورت عصبانیت نشان می دهند.

عوامل موقعیتی موثر بر کج خلقی کودکان

فرزند شما هر روز در حال یادگیری مهارت های اجتماعی و عاطفی است. موقعیت های زیادی پیش می آید که کودک نوپا یاد نگرفته است که چگونه نسبت به آن واکنش نشان دهد یا از مهارت های مقابله ای لازم بی بهره است. برای مثال، ممکن است فرزندان شما کودک دیگری را ببینند که با یکی از اسباب بازی هایشان بازی می کند، یا ممکن است زمان ترک پارک فرا رسیده باشد و آن ها نخواهند به منزل برگردند. عدم اطلاع و شناخت کودکان با نحوه کنار آمدن در چنین موقعیت‌ هایی آن ها را عصبانی می کند.

بهترین راه ها برای مقابله با کج خلقی کودکان نوپا

در ادامه این مقاله همراه شما هستیم تا در مورد راهکارهای مناسب برای مقابله با کودکان کج خلق اطلاعاتی ارائه دهیم. هرچه از راهکارهای مناسب اطلاعات بیشتری داشته باشید می توانید موثرتر عمل کنید و امکان بروز خشم و عصبانیت را در فرزند خود کاهش دهید.

فرزند خود را برای اجتناب از عصبانی شدن آماده کنید

یکی از بهترین راه ها برای مقابله با کج خلقی کودکان نوپا این است که در صورت امکان از ایجاد چنین شرایطی اجتناب کنید تا فرزند شما عصبانی نشود. اگرچه شما هرگز نمی توانید پیش بینی یا تضمین کنید که فرزند کوچکتان را عصبانی نخواهید کرد، اما راه های پیشگیرانه ای وجود دارد که به کودک شما کمک می کند تا برای کسب موفقیت در این زمینه آماده شود. شما نیز می توانید به تشویق رفتار مثبت در او بپردازید.

آمادگی لازم را داشته باشید

اگرچه این روزها به نظر می رسد بسیاری از امور را نمی توانید کنترل کنید، اما برخی از عوامل محیطی که ممکن است در وضعیت عاطفی فرزندتان نقش داشته باشند، قابل کنترل هستند. به عنوان مثال، اگر کودک نوپای شما بیشتر در هنگام گرسنگی دچار عصبانیت می شود، سعی کنید همیشه میان وعده هایی در دسترس او قرار دهید. همچنین به ثبات برنامه غذایی او توجه ویژه داشته باشید.

همین امر در مورد خواب فرزند شما نیز صادق است. کودکانی که بیش از حد خسته می شوند، بسیار بیشتر از سایر کودکان در تنظیم احساسات خود دچار مشکل می شوند. برنامه ریزی اصولی و تغییر در شیوه برنامه خواب کودکان تا حد زیادی به شما کمک کند که از کج خلقی و عصبانیت عاطفی در آینده جلوگیری کنید.

انتظارات خود و فرزندتان را مدیریت کنید

شیوه صحیح مدیریت انتظارات فرزندتان و شما می تواند دنیای متفاوتی را در مقابله با کج خلقی کودکان ایجاد کند. سعی کنید قبل از ترک پارک یا خانه یک دوست چند توصیه مهم را به فرزند خود یادآوری کنید تا فرزند شما فرصت کافی و مناسب برای بررسی وضعیت داشته باشد.

اگر قسمت خاصی در فروشگاه وسایل مهیج و دوست داشتنی برای کوچولوی شما وجود دارد، قبل از ورود به فروشگاه با او صحبت کنید و در طول خرید تا جای ممکن از حضور در آن قسمت دوری کنید. از این که اسباب بازی ها و فعالیت هایی که برای کودک نوپاتان تهیه می کنید مناسب است، مطمئن شوید. اسباب بازی ها باید مناسب سن فرزند شما باشد و آنقدر پیشرفته به نظر نرسند که او از بازی کردن با آن ناامید شود.

گزینه های امن را در دسترس او قرار دهید

اگر بیشتر وقت خود را صرف گفتن «نه» یا «این کار نکن» می کنید، کودک نوپای شما ناامید خواهد شد و نمی تواند استقلال خود را اعلام کند. سعی کنید تا جایی که می توانید گزینه های مختلفی را در اختیار او قرار دهید تا کودک نوپایتان به تنهایی بتواند از میان چند مورد انتخاب کند.

به یاد داشته باشید هدف شما به عنوان والدین این باشد که به همه چیز «نه» نگویید، شما باید دو گزینه پیش روی کودک نوپای خود قرار دهید. گزینه هایی که هر دو ایمن و مناسب هستند و می تواند هر کدام را که مایل است برگزیند. به عنوان مثال، به کودک خود اجازه دهید از میان دو گزینه برای میان وعده هر کدام را مایل است انتخاب کند.

همچنین می توانید در انتخاب لباس نظر کودکتان را جویا شوید. به عنوان مثال دو لباس متفاوت در نظر بگیرید و به کودک خود اجازه دهید یکی را انتخاب کند. به این ترتیب او از اینکه توانسته است لباس مورد نظرش را بپوشد، لذت خواهد برد. با ارائه این فرصت ها به کودک نوپای خود کمک می کنید برای مستقل شدن در یک محیط امن و کنترل شده تلاش کند و به رفع نیاز او برای دستیابی به استقلال کمک خواهید کرد.

احساسات آن ها را یادآور شوید و آن ها را تعریف کنید

به یاد داشته باشید که بیشتر عصبانیت های کودک نوپای شما ناشی از ناتوانی و بی تجربگی او در بیان احساساتش است. آموزش سواد عاطفی به کودک نوپا تمرینی است که می تواند تأثیر زیادی بر درک آن ها از احساسات و روشی که برای ابراز آن ها انتخاب می کند، داشته باشد.

اگر متوجه شدید که فرزندتان احساسات پیچیده ای دارد، با او صحبت کنید تا بتواند آن را به درستی بیان و حل کند. جملاتی از این قبیل بگویید: «آیا اسباب بازی خود را به خاطر عصبانیت پرت کردی؟ من می دانم که شما احساس نارحتی می کنی زیرا انجام این کار دشوار است. پس به من اجازه بده تا کمکت کنم.» ارائه کمک شما به او باعث می شود فرزند احساس سرخوردگی و ناامیدی کمتری را تجربه کند.

کج خلقی کودکچگونگی مقابله با کج خلقی کودکان نوپا

عصبانیت کودک شما امری اجتناب ناپذیر است. راه های کلیدی وجود دارد که می توانید آن ها را انجام دهید تا به فرزندتان کمک کنید با شرایط کنار بیایید و نتیجه موفقیت آمیزی در کنترل عصبانیت خود داشته باشید.

پیروی از یک الگوی فرزندپروری مثبت به جهات مختلف به رشد کودک شما کمک می کند و شخصیت بهتری برای او به ارمغان می آورد. شما به عنوان والدین با احترام به کودک نوپا و اعتبار بخشیدن به احساسات او به عنوان یک انسان، پایه ای محکم در استقلال و سواد عاطفی ایجاد خواهید کرد. برخی از نکات برای مقابله با کج خلقی کودکان را در ادامه بیان خواهیم کرد.

در مقابل کج خلقی کودکان آرام بمانید

حداقل در مقابل با کودک خود طوری وانمود کنید که آرام هستید. به یاد داشته باشید که برای اینکه کودک نوپای شما یاد بگیرد که احساسات خود را کنترل کند، باید برای او یک الگو باشید. مطمئن شوید که در سطح کودک نوپا خود رفتار می کنید اما آهسته صحبت کردن و در عین حال جدی بودن را فراموش نکنید.

محرک را شناسایی کنید

در مورد همه عواملی که در ایجاد عصبانیت کودک شما نقش دارند به طور کامل فکر کنید. خودتان را جای کودکتان قرار دهید و تصور کنید که آن ها ممکن است با چه احساسات یا تجربیاتی دست و پنجه نرم کنند. اگر کودک شما عصبانی است، شما باید در هر موقعیتی به شکل متفاوت برخورد کنید تا احساس خشم و عصبانیت او فروکش کند.

احساسات آن ها را تأیید کنید

حتی اگر قصد ترک رفتارهای پرخاشگری در کودکتان را دارید باید به گونه‌ ای رفتار کنید که احساسات او طبیعی است. ممکن است بگویید، «می‌دانم از اینکه نمی توانی یک کوکی دیگر داشته باشی، ناراحتی» یا، «همه ما ممکن است وقتی نمی توانیم چیزی را که می خواهیم داشته باشیم، ناراحت یا عصبانی باشیم».

حواسشان را پرت کنید یا عامل ایجاد عصبانیت کودک را حذف کنید

در صورت امکان، سعی کنید تمرکز کودک نوپایتان را به چیزی جذاب تر، شادتر یا کمتر ناراحت کننده تر تغییر دهید. کودکان در این سن دامنه توجه کوتاهی دارند و استفاده از عوامل حواس پرتی یا حذف آن ها از رویدادی که باعث تحریک احساساتشان می شود، اغلب می تواند از بروز عصبانیت آن ها جلوگیری کند.

برای بهبود کج خلقی کودکان منتظر بمانید

وقتی کودک شما عصبانی می شود هیچ استدلال خاصی برای او وجود ندارد. به یاد داشته باشید که مغز آن ها هنوز در حال رشد است و عصبانی شدن آن ها جز تجربیات یادگیری آن ها محسوب می شود. در کنار فرزندتان بمانید، اما رفتارهای توجه طلبانه او را نادیده بگیرید. به فرزندتان بگویید: «من اینجا هستم. وقتی آرام شدی، می توانیم درباره اتفاقی که افتاده صحبت کنیم.»

با آن ها ارتباط برقرار کنید

برقراری ارتباط با کودک نوپا و تقویت رابطه خود با او بهترین راه برای ایجاد اعتماد در فرزندتان است که چگونه در دنیا رفتار کند. در پایان روز مدتی را به گفتگو با فرزندتان در مورد آنچه قبلا یا در حین و بعد از عصبانیت رخ داده است اختصاص دهید. در مورد روش های مختلفی که فرزندتان می تواند احساسات خود را در آینده بیان کند، صحبت کنید.

برای کج خلقی کودکان از مشاوران کمک بخواهید

بزرگ کردن کودکان نوپا می تواند به امری استرس زا برای والدین تبدیل شود. آموزش دادن به آن ها برای آن که چگونه احساسات خود را کنترل کنند و در صورت نیاز از شما کمک بخواهند باید در اولویت قرار بگیرد. به یاد داشته باشید که همه کودکان با هم متفاوت هستند و ممکن است کمی آزمون و خطا نیاز باشد تا شما به درستی یاد بگیرید که چه راهکاری برای فرزندتان در نهایت موثرتر عمل می کند. همچنین می توانید در این زمینه از متخصصان و مشاوران کاربلد کمک بخواهید و نظر آن ها را جویا شوید.

سخن پایانی

ما در این مقاله تلاش کردیم نکات مفید و موثری در زمینه کنترل احساسات خشم و عصبانیت کودکان بیان کنیم. امیدواریم ارائه این اطلاعات برای شما کاربردی باشد و در زمینه فرزندپروری موفق باشید. اگر کودک پرخاشگری دارید در نظر گرفتن عوامل محیطی، عاطفی و موقعیتی موثر بر کج خلقی را در نظر داشته باشید و بهترین راهکارها را متناسب با هر موقعیت برگزینید. از همراهی شما ممنونیم و منتظر نظرات شما در این زمینه هستیم. پس لطفا نظرات خود را برای ما ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط