مقدمه

به عنوان والدین، ما همیشه نگران فرزندانمان، سلامت عاطفی و روانی آنها هستیم و بنابراین کاملا طبیعی است که به دنبال راه‌هایی برای ایجاد عزت نفس در آنها باشیم. جدای از تعریف و تمجید از کودکان و ابراز محبت به آنها، بسیار مهم است که به آنها کمک کنیم تصویری مثبت از خود شکل دهند تا شهامت امتحان کردن چیزهای جدید را داشته باشند، بتوانند از پس روزها و شرایط سخت برآیند و هرگز تسلیم نشوند. اگر شما هم مایل هستید با تکنیک‌هایی در مورد چگونگی ایجاد عزت نفس در کودکان آشنا شوید با ادامه‌ی این مطلب همراه ما باشید.

سه نکته برای ایجاد عزت نفس در کودکان

  1. از تلاش آنها قدردانی کنید

معمولا بزرگترها تمایل دارند با عباراتی مانند “تو خیلی باهوشی”، “تو خیلی خوشتیپ به نظر می‌رسی” یا “تو خیلی قشنگ شعر می‌خوانی” از کودکان تعریف و تمجید کنند. با این حال، به گفته‌ی کارول دوک، استاد روانشناسی رشد و نویسنده، تعریف و تمجید از تلاش کودکان نتیجه‌ی بهتری خواهد داشت. بنابراین شاید بهتر باشد از نمونه‌های تقویت مثبت مانند موارد زیر استفاده کنید:

  • چقدر خوبه که برای تکالیفت زحمت می‌کشی و روی اونها کار می‌کنی.
  • من دوست دارم ببینم که از کلاس موسیقی لذت می‌بری و براش تلاش می‌کنی.
  • خیلی عالیه که بدون کمک کارهاتو انجام دادی و خودت آماده شدی.

البته نظر دوک تنها محدود به این موارد نیست. برای تقویت عزت نفس کودکان باید بر اهمیت تعیین اهداف روشن و تلاش برای دستیابی به آنها نیز تاکید شود و صرفا هدف پاداش دادن به کار و تلاش نباشد.

  1. کودک خود را به حل مشکلات دعوت کنید

گاهی اوقات والدین، به کودکان خود با جملاتی مثل “تو هرگز دندان‌هایت را به خوبی مسواک نمی‌زنی” یا “همیشه وقتی بیرون می‌رویم تو می‌خواهی به دستشویی بروی” برچسب می‌زنند اما اگر می‌خواهید عزت نفس را در کودک خود پرورش دهید بهتر است آنها را به حل این مشکلات دعوت کنید و حس استقلال و کنترل بر خود را در آنها تقویت کنید. برای مثال “وقتی از خانه بیرون می‌رویم و دستشویی در اطراف نیست، توقف کردن و رفتن به دستشویی سخت است. چکار کنیم که این اتفاق برای ما نیفتد؟” بعد از بیان این پرسش می‌توانید پیشنهاداتی را ارائه دهید و به کودک خود فرصت دهید تا راه‌حل‌هایی برای خود پیدا کند و اگر به او پیشنهاد می‌دهید، صبر کنید خودش تصمیم بگیرد چکار کند.

به علاوه به کودکان اجازه دهید بدانند که این وضعیت چیز بدی نیست و فقط برای آنها اتفاق نمی‌افتد. می‌توانید ذکر کنید که برای خیلی از افراد یا کودکان این اتفاق می‌افتد و لازم است برای جلوگیری از آن به دنبال یک راه‌حل باشید.

  1. به کودکان فرصت دهید خودشان آرام شوند

غریزه‌ی والدین به عنوان والد، دلداری دادن به کودکان است اما شاید جالب باشد بدانید گاهی اوقات سکوت کردن بهترین راه برای ایجاد عزت نفس در کودکان است. این مساله به ویژه در کودکان خردسال از اهمیت بالایی برخوردار است. اینکه به آنها اجازه دهید خودشان آرام شوند به آنها حس خودمختاری می‌دهد و عزت نفس آنها را بالا می‌برد. برای مثال یک کودک ممکن است چند دقیقه در اتاق خود بماند تا روحیه‌اش بهتر شود.

روش‌هایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم از راه‌های تقویت عزت نفس در کودکان است اما باید به یاد داشته باشید برای تربیت کودکی با عزت نفس بالا مهم است در وهله‌ی اول اعتماد به نفس فرزندتان را تقویت کنید تا بتواند استقلال خود را بیشتر کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط