چگونه شخصیت کودکان را بشناسیم؟

چرا شناخت شخصیت کودکان در تربیت فرزند و فرزندپروری بسیار موثر است؟

شناخت شخصیت کودکان برای داشتن کودک آگاه، کودک خلاق و همچنین در تربیت فرزند بسیار تاثیرگذار است و کیفیت فرزندپروری ما به شناخت شخصیت کودک بستگی دارد. هر انسانی از کودکی شخصیت و مدل رفتاری مختص به خود را دارد. حال ممک است بپرسید که شناخت شخصیت کودکان چه تاثیری بر فرزندپروری و یا تربیت فرزند دارد؟

اگر بخواهیم با یک مثال مناسب پاسخ این سوال را بدهیم؛ می­توانیم بگوییم که شما یک مجسمه را متصور شوید! یک مجسمه ساز برای اینکه بتواند مجسمه­ای حرفه­ای و هنرمندانه بسازد و اثری هنری و مختص به خود خلق کند، ابتدا نیاز دارد که متریال و جنس سنگی که می­خواهد با آن مجسمه بسازد را به خوبی بشناسد.

فرض کنید مجسمه­ ساز جنس و متریال مجسمه­ای که می­خواهد بسازد را نشناسد. چه اتفاقی می­افتد؟ اتفاقی که می­افتد این است که مجسمه­ ساز در مدل تراشیدن و استفاده از ابزار مخصوص دچار اشتباه می­شود. دلیل آن این است که هرنوع سنگ و یا هر نوع متریالی برای تراشکاری و ظریف­کاری به نوع مشخصی از ابزارآلات کار نیاز دارد و لازم است تا از ابزار مناسب استفاده کرد. در تربیت فرزند و پرورش مهارت کودک نیز این چنین است. ما اگر شخصیت کودک را نشناسیم، نمی­توانیم از روش­های مناسب برای فرزندپروری استفاده کنیم و کودک خلاق بدون شناخت شخصیت او، تربیت نخواهد شد.

شناخت شخصیت کودکان در فرزندپروری

فرزندپروری و مدل­های رفتاری کودکان

شناخت مدل­های رفتاری در فرزندپروری و تربیت فرزند بسیار اهمیت دارد. اگر بتوانید مدل­های رفتاری کودک خود را بشناسید و بدانید که در موقعیت­های مختلف چه عکس ­العمل یا چه عمل­هایی از خود نشان می­دهد، قطعا بهتر می­توانید مهارت­ها یا احساسات کودک خود را کنترل و مدیریت کنید و مدیریت مناسب شما   می­تواند در تربیت فرزند به شما کمک کند. اگر بخواهیم مثالی درباره این موضوع بیان کنیم می­توانیم از احساسات کودک مثال بیاوریم.

فرض کنید که فرزند شما در موقعیتی قرار بگیرد که به شدت عصبانی شود و عصبانیت او به حدی باشد که منجر به عکس ­العمل آنی و لحظه­ای شود. اگر پدر، مادر و یا مربی پرورشی و تربیتی آن کودک نداند که در موقعیت عصبانیت شدید چه مدل رفتاری از خود را نشان می­دهد، قطعا نمی­توانند از بروز اتفاقات پس از عکس العمل کودک جلوگیری کنند و به راحتی کنترل شرایط از دست آن­ها خارج می­شود.

اما اگر والدین فرزند مدل رفتاری کودک در موقعیت­های مختلف را رصد کرده باشند و از آن باخبر باشند، قطعا در وضعیت عکس العمل کودک خیلی بهینه ­تر     می­توانند کودک را به آرامش برسانند. به عنوان مثال اگر کودک شما در در موقعیت عصبانیت در مدل رفتاری کودک خود، شکستن وسایل یا ضربه ­زدن به اطراف را مشاهده کرده باشید، در آن موقعیت می­توانید کارهای او را کنترل کنید و از بروز فاجعه ه­ای مضاعف جلوگیری کنید.

شناخت انواع مدل­های شخصیتی 

انواع مدل­های شخصیتی؛ تقسیم­ بندی­ هایی است که روانشناسان و روانکاوان مختلف پس از آزمایشات رفتاری و مطالعه آن­ رفتارها نتایجی را ارائه کرده ­اند که نشان می­دهد هر مدل رفتاری چه ویژگی­ هایی دارد و چه بروز­هایی از خود به نمایش می­گذارد.

درون‌گرا یا برون‌گرا بودن نشان‌دهنده‌ی این است که انرژی شما از کجا تأمین می‌شود، از درونتان یا از بیرون و توسط افراد یا چیزهایی که بیرون از وجود شما قرار دارند. شهودی یا حسی بودن نشان می‌دهد به چه مواردی توجه دارید و آن‌ها را به یاد می‌آورید. افراد حسی تمایل‌شان به سمت ادراک چیزهایی است که وجود دارند و روی زمان حال بیش‌تر تمرکز می‌کنند. اما افراد شهودی گرایش دارند چیزهایی که ممکن است رخ بدهد را در نظر بگیرند.

افرادی که قضاوت تفکری دارند با شیوه‌های منطقی و تحلیلی تصمیم می‌گیرند. اما افرادی که قضاوت احساسی دارند روش تصمیم‌گیری‌شان بر اساس ارزش‌های ذهنی آن‌هاست. تمایل به جنبه‌ی قضاوتی به این معناست که تمایل دارید همه‌چیز در اطرافتان مشخص و ثابت باشد و به شما این حس را بدهد که همه چیز تحت کنترل شماست. در حالی که تمایل به جنبه‌ی ادراکی یعنی گرایش دارید پدیده‌های اطرافتان را آزاد رها کنید و می‌توانید خودتان را با یک محیط در حال تغییر انطباق دهید.

تشخیص این تمایلات مستلزم مطالعه و توضیحات گسترده‌ای است. هدف ما در این مطلب آشنایی با شخصیت‌شناسی است و امید به این که بتوانیم فرزندانی شاد، سالم و موفق داشته باشیم. برای شاد بودن و موفقیت ابتدا باید تمایلات هر فرد برای خودش و اطرافیانش شناخته شده و قابل احترام باشد.

شخصیت کودک خود را چگونه بشناسیم؟

تجربه؛ یکی از مفاهیمی است که در علوم روانشناسی و روانکاوی بسیار حائز اهمیت است. شناخت بسیاری از مدل­های رفتاری توسط روانشناسان از طریق آزمایش­های تجربی بدست می­آید. به عنوان مثال مراجعه­ کنندگان روانشناسان و روانکاوها خود به تنهایی دایره اجتماعی گسترده­ای را تشکیل می­دهند که برای انتقال تجربیات رفتاری خود به روانشناس مراجعه می­کنند.

وقتی یک فرد با مشکلات روانی و درونی به روانشناس مراجعه می­کند با بیان احساسات و درونیات خود به روانشناس یا روانکاو مورد نظر، مدل­های رفتاری مختلفی را به آن­ها ارائه می­دهند. روانکاوها با شنیدن حرف­های مراجعه­ کننده در ذهن خود مدل­های رفتاری مختلف را طبقه­ بندی کرده و به عنوان یک دسته جداگانه در نظر می­گیرند.

یکی از مولفه های مهم و تاثیرگذار در دسته ­بندی این مدل­های رفتاری شرایطی است که فرد مراجعه ­کننده در آن زندگی کرده است. کودکی و ریشه­ های دردهایی که فرد آسیب­دیده با آن دست و پنجه نرم می­کند بسیار مهم است. به عنوان مثال اگر فردی در زمان حال از یک عامل بیرونی به طرز شدیدی ترس دارد، قطعا می­توان ریشه آن را در یک حادثه­ای از کودکی پیدا کرد.

چنین چیزی اهمیت تربیت فرزند و فرزندپروری را نشان می­دهد. اگر شخصیت کودک خود را نشناسیم ممکن است در آینده و بزرگسالی دچار مشکلات روحی و درونی شود. اگر ندانیم که از کودکی فرزندمان دارای شخصیت درون­گرا است یا برون­گرا نمی­توانیم مهارت­های فرزند خود را به درستی کشف کنیم. کشف شخصیت کودک روش بسیار مهم و کارسازی در تربیت فرزند و فرزندپروری مناسب است زیرا مهارت­ها در شرایط و موقعیتی شکوفا می­شوند که توانایی شکوفا شدن داشته باشند. دانه در شرایظی شکوفا می­شود که خاکش خیس و نرم باشد وگرنه در خاک سفت و خشک هیچگاه جوانه نخواهد زد.

تاثیر شناخت شخصیت کودک در فرزندپروری

در وصف اهمیت شخصیت­ شناسی کودک

شناخت شخصیت کودکان برای داشتن کودک آگاه، کودک خلاق و همچنین در تربیت فرزند بسیار تاثیرگذار است و کیفیت فرزندپروری ما به شناخت شخصیت کودک بستگی دارد. هر انسانی از کودکی شخصیت و مدل رفتاری مختص به خود را دارد. شناخت مدل­های رفتاری در فرزندپروری و تربیت فرزند بسیار اهمیت دارد. اگر بتوانید مدل­های رفتاری کودک خود را بشناسید و بدانید که در موقعیت­های مختلف چه عکس ­العمل یا چه عمل­هایی از خود نشان می­دهد، قطعا بهتر  می­توانید مهارت­ها یا احساسات کودک خود را کنترل و مدیریت کنید و مدیریت مناسب شما می­تواند در تربیت فرزند به شما کمک کند.

سخن آخر

اگر شخصیت کودک خود را نشناسیم ممکن است در آینده و بزرگسالی دچار مشکلات روحی و درونی شود. اگر ندانیم که از کودکی فرزندمان دارای شخصیت درون¬گرا است یا برون­گرا نمی­توانیم مهارت­های فرزند خود را به درستی کشف کنیم.

تشخیص این تمایلات مستلزم مطالعه و توضیحات گسترده‌ای است. هدف ما در این مطلب آشنایی با شخصیت‌شناسی کودک بود و امید به این که بتوانیم فرزندانی شاد، سالم و موفق داشته باشیم. برای شاد بودن و موفقیت ابتدا باید تمایلات هر فرد برای خودش و اطرافیانش شناخته شده و قابل احترام باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط