همهچیز در مورد از پوشک گرفتن کودک
همه میدانیم که به دنیا آمدن یک نوزاد، وظایف سنگین و استرسزایی را برای والدینش به همراه دارد. یکی از زمانهایی که والدین بهخصوص مادرها دلهره بسیاری بابت آن دارند، از پوشک گرفتن بچه است. این که روش درست این کار چیست و چطور میتوان بدون مشکل آن را انجام داد، یکی از دغدغههای والدین است.
اما شما نگران نباشید زیرا با کسب اطلاعات لازم در این زمینه، میتوانید بهمرور پوشک را از روند زندگی کودکتان حذف کنید. پس ادامه مطالب را با دقت ویژهای مطالعه کنید.
سن مناسب برای از پوشک گرفتن کودک چه زمانی است؟
اولین سؤالی که برای مادرها پیش میآید، این است که اصلاً تا کی باید نوزادم را پوشک کنم، از کی باید از پوشک گرفتن را شروع کنم؟ در پاسخ به این سؤالها باید بگوییم که کنترل مثانه نیازمند رشد سیستم عصبی کودک است.
مغز کودک به او فرمان میدهد که مثانه را کنترل کند. مغز برای دادن چنین فرمانهایی باید رشد کند. سیستم عصبی یک کودک یکساله نمیتواند چنین فرمانهایی را صادر کند. بهطورکلی بین ۲ تا ۳ سالگی زمانی است که مغز کودک به یک رشد نسبی میرسد و میتواند پیامهای مختلفی را صادر کند.
معمولاً زمان از پوشک گرفتن کودک، همین دو تا سهسالگی است. البته در بعضی از کودکان رشد مغز سریعتر انجام میشود و این زمان زودتر خواهد بود. طبیعتاً در بعضی از موارد هم شاهد این هستیم که زمان از پوشک گرفتن باید به تعویق بیافتد. در این صورت نگران نباشید، شما شاهد مشکل جدی نخواهید بود.

چهار ویژگی کودک برای از پوشک گرفتن
با توجه به اینکه نمیتوان سن دقیقی را برای از پوشک گرفتن کودک بیان کرد، شما میتوانید با توجه به نشانهها و ویژگیهای خاصی این کار را انجام دهید. دقت داشته باشید شما قبل از انجام هر کاری باید شرایط کودکتان را بسنجید. به همین دلیل اگر کودکتان چنین نشانههایی را ندارد، عجله نکنید، در غیر این صورت شما و کودکتان باهم اذیت خواهید شد.
- اگر کودکتان بعد از خیس شدن پوشک سریع به شما اطلاع میدهد، یعنی زمان از پوشک گرفتن رسیده است.
- اگر کودکتان دیگر پوشکش را خیس نمیکند و قبل از دستشویی به شما اطلاع میدهد.
- اگر هر بار که دستشویی میروید، کودک اصرار دارد که همراه شما بیاید، به این معنی است که او دیگر درک میکند که باید چه کاری را انجام دهد.
- اگر خود کودک خواهان استقلال بیشتری از سمت شما است. یعنی خودش میخواهد که دیگر از پوشک گرفتن را انجام دهید.
در بعضی از موارد میبینیم که کودکی چندین نشانه و ویژگی را باهم دارد. در چنین حالتی بهتر است که سریعاً برای از پوشک گرفتن اقدام کنید.

چطور از پوشک گرفتن کودک را شروع کنیم؟
اجازه دهید یک موضوع مهم را به شما بگوییم، در مورد از پوشک گرفتن کودک، هیچکس مانند خود کودک نمیتواند به شما کمک کند. نیازی نیست که حتماً کارهای خارقالعادهای را انجام دهید. به شما پیشنهاد میدهیم که این موضوع را با خودش در میان بگذارید.
در روزهای ابتدایی از او بخواهید هر موقع احساس دستشویی دارد، به شما اطلاع دهد. احتمالاً روزهای اول بعد از خیس شدن پوشک به شما اطلاع خواهد داد. این کار در همان روزهای ابتدایی به شما کمک بسیاری خواهد کرد. رفتهرفته کودک متوجه میشود که میتواند مثانه را کنترل کند و سریعاً به شما اطلاع خواهد داد.
نکته مهم اینجاست که بعد از اطلاع کودک باید سریعاً او را به دستشویی ببرید. اگر در این کار تعلل کنید، کودک توانایی بالایی در کنترل مثانه خودش ندارد و پوشکش خیس میشود. درصورتیکه چنین اتفاقی افتاد، کودک را تنبیه نکنید و عصبانی نشوید. از پوشک گرفتن کودک به زمان نیاز دارد و شما در حال آماده کردن او هستید.
بعدازاین باید محیط دستشویی را کمی برای کودکتان دلنشین کنید، احتمالاً بپرسید چطور؟ مثلاً چند تا عروسک کوچک آنجا بگذارید. اگر میتوانید از برچسبهای زیبای کودکانه بر روی در دستشویی و دیوارهای آن استفاده کنید. پیشنهاد میدهیم که یک لگن مناسب هم برای کودکان کنار بگذارید.
اگر با این کارها باز هم کودک علاقهای به دستشویی آمدن نداشت، با او صحبت کنید. دلیل این کار را از خودش بپرسید. در بعضی موارد کودک ما نگرانیهایی دارد که برای ما قابل درک نیست اما برای خودش بسیار بزرگ و بااهمیت هستند.
شما میتوانید در ساعتهای مشخصی کودکتان را به دستشویی ببرید و از او بخواهید که دستشویی کند. البته انتظار نداشته باشید که هرچه میخواهید کودک سریعاً انجام دهد. کودک شما هنوز یاد نگرفته که بتواند مثانه خودش را کنترل کند پس، از او انتظار زیادی نداشته باشید.
تنبیه کردن، عصبانی شدن، کتک زدن، بدرفتاری کردن یا هر کاری شبیه به اینها اکیداً ممنوع است. کودک شما باید بهمرورزمان و رفتهرفته یاد بگیرد که چه کاری درست است و باید آن کار را انجام دهد. صبور باشید و حوصله به خرج دهید، مطمئن باشید که درنهایت به نتیجه دلخواهتان خواهید رسید.

با چه کارهایی از پوشک گرفتن کودک را شروع کنیم؟
قبل از انجام هر کاری باید به فکر آموزش کودکتان باشید. هیچ کدام از ما نمیخواهیم که کودکمان را پوشک نکنیم و متوجه شویم که او لباسش را کثیف کرده است. به همین دلیل باید سنجیده رفتار کنید. متأسفانه با گران شدن قیمت پوشک، والدین برای از پوشک گرفتن کودک عجله میکنند. باید بگوییم که عجله در این کار اصلاً درست نیست، چون زحمت خودتان بیشتر میشود.
به کودک آموزش دهید که اصلاً دستشویی چه جایی است. به او یاد بدهید که باید در ابتدا شلوار خودش را پائین بکشد. از او بخواهید که تمرین کند، یعنی مثلاً به دستشویی میرود که خودش کارهایش را انجام میدهد. اگر بعضی وقتها اجازه دهید که کودک دستشویی کردن شما را تماشا کند، روند یادگیری بهتر انجام میشود.
البته در روزهای ابتدایی دستشویی رفتن، شما باید همراهش باشید. اگر شلوارهای گشاد بپوشد، کار شما و خودش سادهتر خواهد بود. بازهم تأکید میکنیم که از پوشک گرفتن کودک و یادگیری دستشویی فرآیندی نیست که بهسادگی انجام شود. صبر و حوصله داشته باشید.
مراحل از پوشک گرفتن کودکان
در مطالب بالا اطلاعاتی را به شما ارائه دادیم که بدانید اصلاً از پوشک گرفتن کودک چطور انجام میشود. در این قسمت مراحلی که باید پشت سر بگذارید را به ترتیب بیان میکنم. اطلاع از این مراحل و ترتیب آنها کمک بسیاری به شما خواهد کرد.
آمادگی کودک خود را در نظر داشته باشید.
قبل از انجام هر کاری باید به آمادگی کودکتان توجه داشته باشید. تا زمانی که کودک شما آمادگی نداشته باشد (یعنی سیستم عصبی و مغز او رشد نکرده باشد) از پوشک گرفتن کودک عملاً با شکست روبهرو خواهد شد.
زمان مناسبی را انتخاب کنید.
به این موضوع دقت کنید که فرزند شما باید آموزشها را یاد بگیرید تا بتوانید مراحل از پوشک گرفتن را شروع کنید. به همین دلیل زمانی را انتخاب کنید که برایش مناسب است. مثلاً تصور کنید که کودک شما مهدکودک میرود و یک روتین منظم روزانه دارد. در این زمان که برنامهها تثبیت شده، بهترین زمان برای آموزش دستشویی کردن است.
آموزش درست در زمان اشتباه، شما را به نتیجه دلخواه نمیرساند. شرایط کودکتان را در نظر بگیرید و با توجه به آن، آموزشها را شروع کنید. به یاد داشته باشید که از پوشک گرفتن مراحل مختلفی دارد و کودک شما باید شرایط لازم برای یادگیری را داشته باشد.

اجازه تماشا کردن به او بدهید.
کودکان تقلید کار هستند. او به رفتار و عمل شما بیشتر ازآنچه میگوید توجه میکند. به همین دلیل پیشنهاد میدهیم که اجازه دهید او روند دستشویی کردن شما را مشاهده کند. البته طبیعتاً اجازه تماشای قسمتی از روند دستشویی کردن را نباید به او بدهید.
اندامهای دستگاه تناسلی به کودک معرفی کنید.
اسامی خندهدار بر روی اندام دستگاه تناسلی نگذارید. این کار نهتنها به تربیت کودک شما کمک نمیکند، بلکه باعث آسیبهای خواهد شد. هنگامیکه دیگر اندامهای بدن را به کودکتان معرفی میکند، این اندامها هم بانام اصلی خودشان به او معرفی کنید. در این حالت برای آموزش دستشویی و از پوشک گرفتن کار سادهتری پیشرو خواهید داشت.
تجهیزات مناسبی را آماده کنید.
سایز خودتان را با کودکتان مقایسه کنید، انتظار نداشته باشید که کودک از همان دستشویی استفاده کند که والدینش بهراحتی از آن استفاده میکنند. شما میتوانید لگن مخصوص یا صندلی مخصوص برای کودکتان بخرید. در چنین حالتی کودک دیگر مشکلی برای یادگیری دستشویی کردن نخواهد داشت. این کار در روند از پوشک گرفتن کودک تأثیر بسیاری دارد.
کودکان بهمرورزمان احساس راحتی میکند.
در این راه شما باید به کودک کمک کنید تا رفتهرفته مراحل از پوشک گرفتن انجام شود. فراموش نکنید که کودک در این راه به همراهی شما نیاز دارد پس، کنارش باشید تا احساس راحتی کند.
لباس زیر جذاب برایش بخرید.
گاهی یک لباس زیر جذاب میتواند انگیزهای باشد برای کودکتان که خودش دستشویی برود، فقط برای دیدن آن لباس زیر، با این کار روند از پوشک گرفتن را کمی سریعتر خواهید کرد.
او را تشویق کنید.
هر موفقیتی حتی آنهایی که به نظر شما کوچک هستند، نیاز به تشویق دارند. تشویق باعث میشود که کودک خوشحال شود و با آرامش بیشتری بازهم کارهایش را تکرار کند.
تکرار فراموش نشود.
برای از پوشک گرفتن کودک و آموزش دستشویی کردن هم مانند دیگر کارها به تمرین نیاز دارید. کودک شما بارها باید کاری را انجام دهد تا بتواند بهخوبی از عهده آن برآید.

زمان لازم برای از پوشک گرفتن کودک
در مطالب بالا بارها گفتیم که از پوشک گرفتن کودک به زمان نیاز دارد. حالا این سؤال برای مخاطب پیش میآید که چقدر زمان لازم است. خوب باید بگوییم که این زمان به کودکتان و نحوه آموزش دادن شما بستگی دارد.
هرچه صبر و حوصله بیشتری داشته باشید، کودک بهتر آموزشها را یاد میگیرد و درنتیجه زودتر هم به هدفتان میرسید. عصبانیت و تنبیه کردن کودک باعث میشود که به زمان بیشتری نیاز داشته باشید. به همین دلیل تأکید داشتیم که مراحل را باحوصله پیش ببرید. بهطورکلی در حالت متوسط سه ماه زمان لازم است که کودک شما دستشویی کردن را یاد بگیرد. یعنی روند از پوشک گرفتن کودک تقریباً به سه ماه زمان نیاز دارد.
نتیجهگیری
در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که روند از پوشک گرفتن کودک را بهصورت کاربردی توضیح دهیم. دقت کنید که این مراحل را شما باید گامبهگام پیش بروید. قبل از هر چیزی به آمادگی کودکتان توجه کنید. اگر کودک شما هنوز آمادگی این کار را ندارد، او را مجبور نکنید.
در مطالب بالا نشانههای آمادگی کودک را هم توضیح دادهایم. در ادامه کارهایی که باید انجام دهید را هم بهطور کامل بیان کردهایم. این مطالب میتواند کمک بسیار خوبی برای شما باشد.