چرا بازی کودکان اهمیت زیادی دارد؟

مهم‌ترین بازی کودکان در خانه

کودک تا سن ۵ سالگی باید فقط بازی کند. او در بین این بازی‌ها آموزش هم می‌بیند و تربیت می‌شود. بازی کودکان باید همراه با آموزش باشد. در ادامه سعی داریم که اطلاعاتی در مورد بازی با کودک ارائه دهیم و پیشنهاد می‌دهیم که تا انتهای مطالب همراه با ما باشید.

چرا بازی کودکان اهمیت زیادی دارد؟

چرا بازی کودکان اهمیت زیادی دارد؟

کودکان علاقه بسیاری به بازی کردن، دارند. اگر شما بخواهید به کودکان تا قبل از پنج سالگی، موضوعی خاص را یاد بدهید، او درک خاصی از آموزش‌ها ندارد. به همین دلیل لازم است که موارد مختلف در قالب بازی به او آموزش داده شود.

علاوه بر این بازی‌ها باعث می‌شوند که کودکان سرگرم شوند. سرگرم کردن کودک یکی از بزرگ‌ترین دغدغه والدین به‌خصوص مادرها به‌حساب می‌آید. با یک بازی سرگرم کننده و همچنین آموزنده می‌توانید دو کار مهم را هم‌زمان با هم انجام دهید.

مزیت‌های بازی کودکان

بازی با کودک در خانه مزیت‌های مختلفی دارد، در ادامه این مزیت‌ها را شرح می‌دهیم تا با آن آشنایی پیدا کنید.

  • این بازی‌ها باعث می‌شود که مهارت یادگیری در کودک شما تقویت شود. آن‌ها مهارت‌های جدیدی هم در خلال بازی یاد می‌گیرند.
  • بازی کودکانه در خانه به فضای زیادی نیاز ندارد. برای این کار نیازی ندارید که فضای زیادی را در اختیار کودکتان قرار بدهید و در فضای کمی می‌توانید او را سرگرم کنید.
  • این بازی‌ها در خانه انجام می‌شوند و والدین بر روی بازی کودکشان نظارت دارند. این موضوع باعث می‌شود که والدین بتوانند مراقب فرزندشان باشند.
  • آب‌وهوا تأثیری بر روی بازی کودکان در خانه ندارد. ازآنجایی‌که محیط خانه در اکثر موارد، آب‌وهوایی مناسب دارد، گرما و سرمای هوا بر روی بازی کودکان تأثیری نخواهد داشت.

این مزیت‌ها باعث می‌شود که کودکان در خانه احساس بهتری داشته باشند. او علاقه بیشتری به بودن در خانه دارد.

دوازده بازی کودکان در خانه

در ادامه چند مورد از بازی برای کودکان در خانه را نام می‌بریم. در بعضی از موارد، نحوه بازی کردن هرکسی با دیگری تفاوت‌هایی دارد اما ما در ادامه کلیت این بازی‌ها را شرح می‌دهیم.

  1. مهمانی خانوادگی

ازآنجایی‌که کودکان علاقه زیادی به بازی کردن، دارند، اسباب‌بازی‌های مختلفی هم از وسایل خانه خواهند داشت. بازی مهمانی خانوادگی یعنی خود کودک میزبان می‌شود. در این مورد مهمان می‌تواند عروسک‌های کودک یا دوستانش باشند.

  1. گنج یابی

در این بازی شما به‌عنوان والدین گنجی را برای او در نظر می‌گیرد اما کودک نمی‌داند که این گنج چیست و در کجا قرار دارد. این یک نوع بازی فکری کودکان به‎حساب می‌آید. در این بازی باید نشانه‌هایی از محل قرارگیری گنج به کودک بدهید و او با استفاده از این نشانه‌ها به گنج دست پیدا کند.

این بازی باعث می‌شود که کودک شما مهارت فکر کردن و جستجو کردن را به‌خوبی یاد بگیرد. او باید نشانه‌ها را کنار یکدیگر بگذارد و به‌صورت منطقی به آن‌ها فکر کند تا درنهایت به نتیجه‌ای درست، دست پیدا کند. این فکر کردن و به نتیجه رسیدن، باعث می‌شود که کودک در آینده بتواند مشکلاتش را به‌خوبی حل کند.

  1. شعبده‌بازی

برای این بازی، نیازی نیست که مهارت بسیار بالایی در شعبده‌بازی داشته باشید. کودکان در سن زیر پنج سادگی به‌سادگی فریب می‌خورند، شما می‌توانید با ترفندهایی آن‌ها را سرگرم کرده و کنجکاوی آن‌ها را تحریک کنید.

این بازی به کودک شما کمک می‌کند که بیشتر دقت کند و علت ترفندها را بفهمد. پیشنهاد می‌دهیم که با تردستی‌های ساده شروع کنید و رفته‌رفته ترفندهای سخت‌تر را نشانش بدهید. البته اگر شما چنین مهارتی ندارید، اصلاً نگران نباشید، بازی‌های دیگری هم هستند که برای کودک آموزنده به‌حساب می‌آیند.

  1. بازی جورچین

بازی جورچین شکل‌های مختلفی دارد اما به‌طورکلی یک نوع بازی فکری کودکان است. در این بازی کودک باید اشکال هم شکل را کنار یکدیگر قرار دهد. در بعضی از بازی‌های جورچین هم باید مکعب‌های کوچک را هم بگذارد تا به یک شکل خاص دست پیدا کند.

این بازی باعث می‌شود که تخیل کودک شما تقویت شود. یک کودک زمانی که بزرگ می‌شود، در بسیاری از کارها به خلاقیت نیاز دارد. به همین دلیل باید از همان کودکی به فکر تقویت تخیل او باشید. تخیل باعث می‌شود که بسیاری از کارها به شکل دیگری (که در بسیاری از موارد بهتر هم هست) انجام شوند.

  1. گوش دادن به پادکست

اگر خودتان اهل گوش کردن به پادکست هستید، بهتر است که این عادت خوب را به کودک خود هم آموزش بدهید. پادکست‌های مخصوص کودکان با زبان کودکانه، آموزش‌های بسیاری را به همراه دارند. گوش دادن به پادکست نه‌تنها باعث یادگیری مهارت‌های بسیاری می‌شود، بلکه مهارت گوش دادن کودک را هم تقویت می‌کند.

  1. لگو

اکثر ما بازی‌های لگو را می‌شناسیم. مکعب‌های کوچک و بزرگی که کنار هم قرار می‌گیرند و شکل‌های مختلفی را به ما می‌دهند. بازی با لگو هم سرگرم کننده است و باعث تقویت خلاقیت کودک شما می‌شود. لگو یکی از لذت‌بخش‌ترین و البته آموزنده‌ترین بازی کودکان به‌حساب می‌آید.

کودک در این بازی یاد می‌گیرد که به‌خوبی به وسایل مختلف نگاه کند. بعد آن‌ها را در ذهن خودش، مجسم خواهد کرد. در مرحله بعدی هم با دست، تصورات ذهنش را به واقعیت تبدیل می‌کند. به‌نوعی می‌توان گفت که لگو یکی از بهترین راه‌ها برای بازی با کودک است.

  1. نقاشی کردن

شاید برای شما جالب باشد که نقاشی کردن هم یک بازی کودکانه در خانه به‌حساب می‌آید. بعضی وقت‌ها چند مداد رنگی و چند کاغذ در اختیار کودکتان قرار بدهید و از او بخواهید که نقاشی بکشد. البته کودکان زیر پنج سال نمی‌توانند اشیا را شبیه آن چیزی که هستند بکشند و نقاشی آن‌ها شبیه خط‌خطی است.

به شما پیشنهاد می‌دهیم که به‌هیچ‌عنوان در نقاشی کشیدن کودکان مداخله نکنید، اجازه بدهید خودشان هرچه می‌خواهند را بکشند. به کودکتان نگویید که خورشید را کجا بکش، خانه را چه شکلی نقاشی کن و… نقاشی کردن کودک، نشان‌دهنده شخصیت او هم هست، اجازه بدهید خودش باشد.

  1. توپ بازی

توپ بازی یکی از آن دسته بازی برای کودکان است که خودشان هم علاقه زیادی به آن دارند. اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید و نگران شکستن وسایل خانه هستید، پیشنهاد می‌دهیم که از توپ‌های نرم استفاده کنید و روی زمین بازی را انجام دهید.

با یک توپ می‌توانید چندین بازی مختلف را انجام دهید. این بازی کودکان باعث می‌شود که آن‌ها تحرک بیشتری داشته باشند و بتوانند هیجان خود را تخلیه کنند. تحرک داشتن برای کودکان بسیار خوب است. پیشنهاد می‌دهیم که چنین بازی‌هایی را بیشتر در برنامه خود قرار بدهید.

  1. قایم موشک

این بازی اسم‌های دیگری هم دارد، گرگم به هوا و اگه میتونی من رو بگیر هم از اسم‌های دیگر این بازی است. در این بازی کودکان، شما چشم‌هایتان را میبدید و کودک قایم می‌شود و شما باید او را پیدا کنید. به شما پیشنهاد می‌دهیم که اجازه بدهید کودکتان گاهی در بازی ببرد، حتی اگر او را پیدا کرده‌اید، به روی خود نیاورید.

این نوع بازی با کودک هم باعث تخلیه هیجان و انرژی کودک می‌شود. در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که کودکان انرژی زیادی دارند و خسته نمی‌شوند، انجام چنین بازی‌هایی باعث تخلیه انرژی آن‌ها خواهد شد. علاوه بر این، انجام بازی قایم موشک به کودک یاد می‌دهند که در زمان کمی که در اختیار دارد، باید بهترین تصمیم ممکن را بگیرد.

  1. بازی‌های چالشی

گاهی برای کودکتان چالشی بگذارید و با او بازی کنید. مثلاً به کودک بگوئید که با یک دست مربع بکشد و با دست دیگرش یک مثلث رسم کند. البته انتظار نداشته باشید که کودک سریعاً بتواند چنین کاری را انجام دهد. انجام این بازی‌ها باعث می‌شود که کودکتان بیشتر فکر کند.

به این موضوع دقت داشته باشید که مغز ما انسان‌ها دو نیمکره دارد. کسانی که راست دست هستند، نیمکره سمت چپ آن‌ها بیشتر فعال است و برعکس این موضوع برای چپ دست‌ها صدق می‌کند. با انجام چنین بازی با کودک، شما کمک می‌کنید که او از هر دو نیمکره مغزش استفاده کند. چنین کاری باعث می‌شود که کودک بهتر مهارت‌های خودش را تقویت کند.

  1. مسابقه

گاهی بازی برای کودکان باید به شکل مسابقه باشد. در این حالت یک جایزه برای برنده در نظر بگیرید. با این کار شما به کودکتان یاد می‌دهید که برای رسیدن به خواسته‌هایش باید تلاش کند و بعد از موفقیت می‌تواند به جایزه برسد.

پیشنهاد می‌دهیم، اگر خودتان در مسابقه رقیب او هستید، بعضی وقت‌ها اجازه بدهید که کودکتان مسابقه را ببرد. البته نباید همیشه این کار را انجام دهید. در چنین حالتی کودک تصور می‌کند که شما او را ضعیف میدانید. این اصلاً خوب نیست.

  1. بازی‌های کامپیوتری

معمولاً پیشنهاد این است که کودکان، به‌خصوص آن‌هایی که زیر پنج یا شش سال هستند، زیاد با گوشی یا کامپیوتر بازی نکنند، زیرا تأثیر مخرب برای آن‌ها دارد. در بسیاری از موارد هم باید بگوییم که بله چنین چیزی درست است، مگر در مواردی خاص.

ما نمی‌توانیم این موضوع را منکر شویم که بازی کودکان هنگامی‌که کامپیوتری باشد، جذابیت بیشتری برای آن‌ها دارد. شما می‌توانید بازی فکری کودکان کامپیوتری پیدا کنید. هنگامی‌که کودک شما می‌خواهد با گوشی یا کامپیوتر بازی کند، اجازه بدهید آن بازی خاص را انجام بدهد.

بازی کودکانه در خانه باید برای او جذابیت داشته باشد و بازی با گوشی و کامپیوتر جذابیت بیشتری دارد. البته پیشنهاد می‌دهیم که تعداد دفعات این بازی‌ها زیاد نباشد تا کودک به آن‌ها وابستگی پیدا نکند. به‌طورکلی بازی با کامپیوتر و گوشی اگر حساب‌شده باشد، چیز بدی نیست.

بازی کودکان در خانه بهتر است یا در فضای باز؟

یکی از مهم‌ترین سؤالاتی که برای والدین پیش می‌آید، این است، خودم در خانه با کودک بازی کنم یا اجازه بدهم در خارج از خانه با دوستانش بازی کند؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که همه‌چیز به خود شما و شرایطی که دارید، بستگی خواهد داشت.

به‌طورکلی بازی در خانه امنیت بیشتری برای کودک و آرامش بیشتری برای والدین به دنبال خواهد داشت. حالا موضوع مهم این است که بازی برای کودکان باید به‌صورت دسته‌جمعی هم باشد. کودک در بازی‌های گروهی و دسته‌جمعی مهارت‌هایی مانند ارتباط برقرار کردن را یاد می‌گیرد.

متأسفانه جامعه‌ای امن برای کودکان نداریم، مگر اینکه شما سالیان متوالی در یک محله زندگی کنید و همسایه‌های خود را بشناسید. در چنین مواردی می‌توانید در فضای خاصی مانند پارک به کودکتان اجازه بدهید که با هم‌سن‌هایش بازی کند. البته در این مورد باید به شرایط آب‌وهوا هم دقت داشته باشید.

نتیجه‌گیری

در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که مهم‌ترین بازی کودکان را نام ببریم. خانه امن‌ترین مکان برای یک کودک به‌حساب می‌آید. هنگامی‌که کودک شما در خانه بازی می‌کند، دیگر خیالتان راحت است که آسیبی به او وارد نمی‌شود.

در مطالب بالا تعدادی از بازی‌هایی که در خانه می‌توان انجام داد را بیان کرده‎ایم. شما چه بازی‌هایی با کودکتان انجام می‌دهید؟ کودک شما کدام از این بازی‌ها را بیشتر دوست دارد؟ خوشحال می‌شویم که نظر خود را با ما در میان بگذارید.

منابع:

https://www.wired.com/story/best-educational-games-for-kids/

https://www.prodigygame.com/main-en/blog/indoor-games-for-kids/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط