راههای تربیت کودک موفق
همه پدر و مادرها میخواهند کودک موفق داشته باشند. اصلاً یک کودک موفق چه ویژگیهایی دارد که او را موفق میدانیم؟ ما بهعنوان والدین چه نقشی داریم و باید چه کارهایی را انجام دهیم؟ با داشتن اطلاعات درست و عملکرد صحیح تا حد زیادی میتوان موفقیت کودکان را تضمین کرد. در ادامه نکات مهمی را در مورد این موضوع بیان خواهیم کرد.
موفقیت در یک کودک موفق چه معنی دارد؟
قبل از هر چیزی باید به این موضوع بپردازیم که اصلاً موفقیت به چه معنی است؟ یعنی اگر میخواهیم یک کودک موفق داشته باشید، دقیقاً به دنبال چه چیزی هستیم. در ابتدا باید بگوییم که متأسفانه تصورات غلطی در مورد کودکان موفق وجود دارد. همین تصورات باعث اشتباهات والدین هم شده است.
عدهای تصور میکنند که یک کودک موفق باید مانند افراد بزرگسال رفتار کند، در مدرسه جزء شاگردان برتر باشد، کلاسهای فوقالعاده شرکت کند، مهارت ورزشی بالایی داشته باشد و مقام به دست آورده باشید و کلاس موسیقی یا نقاشی هم شرکت کند و مهارت هنری هم داشته باشد.
والدین با این تصور کودکشان را به کلاسهای مختلفی میفرستند با آرزوی اینکه یک روز فرزندی موفق داشته باشند. در چنین حالتی فرزند شما چیزی از کودکی خودش نمیفهمد و نهتنها موفق نمیشود، بلکه تأثیرات منفی بسیاری بر روی آینده او خواهد داشت.
موفقیت به این معنی است که کودک به خواستههای خودش دست پیدا کند. مثلاً ممکن است که کودک شما به ورزش کاراته علاقه داشته باشد. هنگامیکه او در این ورزش مهارت به دست آورد، موفق شده است. رسیدن به هدفی مشخص یا یک وضعیت مطلوب، موفقیت است.
به دنبال راههای عجیب و سخت نباشید، این کارها کودک را خسته میکند. به یاد داشته باشید که کودک باید بازی کند و آموزش ببیند، اگر تمام زمانش با آموزش دیدن سپری شود، دیگر علاقهای به ادامه مسیر آموزش نخواهد داشت و دلزده میشود.
۴ مهارت یک کودک موفق
این موضوع را فراموش نکنید که فرزند ما باید مهارتهای زندگی را بلد باشد. مهارتهای ورزشی، هنری و… اهمیت دارند اما آنچه باعث میشود که آینده کودک ما تضمین شود، یادگیری مهارتهای مهمتری است. در ادامه تعدادی از این مهارتها را بیان میکنیم و توضیحی کوتاه در مورد راههای آموزش آن را ارائه خواهیم داد.
ارتباط با دیگران
کودک باید یاد بگیرد که چطور با دیگران ارتباط برقرار کند. به او آموزش دهید که با هرکسی نباید سریع صمیمی شد، حدومرزها را به کودکتان آموزش دهید. به یاد داشته باشید که افراد خانواده تأثیر بسیار زیادی بر روی این مهارت کودک دارند. فرزند شما برای اینکه بتواند در جامعه حضورداشته باشد، باید با دیگران ارتباط برقرار کند.
مدیریت زمان
کودکان علاقه زیادی به بازی کردن و تماشای کارتون دارند اما نمیتوان تماموقت فقط این کارها را انجام دهند. از همان کودکی به فرزندتان یاد دهید که باید کارهای مهم را در ابتدا انجام دهد و بعد زمان باقیمانده را به انجام کارهای لذتبخش بپردازد. این کار باعث میشود که او در آینده هم بتواند برنامهریزی دقیقی داشته باشد و به آنها عمل کند.
مدیریت پول و سرمایه
کودک شما باید از همان ابتدا یاد بگیرید که چطور پولهایش را خرج و چه مقداری از آن را پسانداز کند. پیشنهاد میدهیم که پول توجیبی کودک را روزانه به او ندهید. پرداخت ماهانه پول بهترین روش است. با این کار او یاد میگیرد که باید یک ماه پولهایش را داشته باشد، زیرا از پول اضافه خبری نیست.
بهمرور کودک یاد میگیرد که میتوان همه پول را خرج نکرد و مقداری از آن را برای پسانداز نگه داشت. در این زمان به او یاد دهید که پساندازها کوتاهمدت و بلندمدت هستند. به او یاد دهید که میتواند با پولهایش سرمایهگذاری هم بکند. بهعنوانمثال پلاکهای کوچکی برای او بخرید و یادش بدهید که خرید طلا یکی از راههای سرمایهگذاری بهحساب میآید.
نگهداری و استفاده درست از وسایل
کودک ما باید از همان ابتدا یاد بگیرد که چطور از وسایلش استفاده و از آنها بهخوبی استفاده کند. این آموزش هم با استفاده درست از اسباببازیها شروع میشود. متأسفانه درگذشته مادرها اجازه بازی با یکسری اسباببازیها را به فرزندشان نمیدادند، برای اینکه خراب نشوند. این کار کاملاً اشتباه است.
شما باید به کودک آموزش دهید که از وسایلش استفاده کند اما این کار بهدرستی انجام شود. اسباببازی و دیگر وسیلهها برای استفاده کردن، خریداری میشوند اما قرار نیست آنها را خراب کنیم. اگر این آموزش بهدرستی داده شود، کودک در بزرگسالی هم بهخوبی از وسایلش استفاده خواهد کرد.
به یاد داشته باشید که این مهارتها باعث میشود که کودک موفق، آیندهای تضمین شده داشته باشد. البته شما نباید از آموزش دیگر مهارتها به کودکتان غافل شوید اما این چهار مورد اهمیت بیشتری دارند. پیشنهاد ما این است که در کنار هر آموزش دیگری، این چهار مهارت هم به کودکتان آموزش دهید.
۹ کاری که والدین کودک موفق باید انجام دهند
کودک موفق خیلی چیزها را از پدر و مادرش یاد میگیرد. این حقیقت را قبول کنید که شما اولین و مهمترین معلم کودکتان بهحساب میآید. به همین دلیل اهمیت زیادی دارد که آگاهانه عمل کنید. در ادامه میگوییم که باید چه کارهایی را انجام دهید تا یک کودک موفق داشته باشید.
هرگز نگویید که باید به هرچه میخواهند برسند
این موضوع در انتخاب شغل بیشتر نمایان میشود. بهعنوانمثال تصور کنید که از یک دختربچه در ایران بپرسید که دوست داری در آینده چه کاره شوی و او بگوید: خلبان! در این حالت پدر و مادر باید علاوهبر اینکه به علاقه او احترام میگذارند و اهمیت میدهند، موقعیتی را فراهم کنند که او با شغلهای دیگر هم آشنا شود. در این حالت میتواند بهتر تصمیمگیری کند و شغل دیگری را برای خودش انتخاب کند.
در حالت اول کودک بعدازاینکه کمی بزرگ شد و فهمید که متأسفانه در ایران دختران نمیتوانند خلبان شوند، احساس سرکوفت میکند. به همین دلیل پیشنهاد میدهیم، هرچه کودک میخواهد، صرفاً او را تشویق نکنید، بلکه آگاهانه این کار را انجام دهید.
غذا خوردن در جمع خانواده
بله تعجب نکنید، همین کنار هم غذا خوردن خانواده تأثیر بسیار زیادی در تربیت یک کودک موفق دارد. کودک در همان ابتدا مفاهیمی مانند کنار هم بودن را یاد میگیرد و به آن احترام میگذارد. این کودک ارتباط خوبی با پدر و مادرش برقرار میکند و آنها را دوست خودش میداند. این کودک اعتمادبهنفس و عزتنفس بالایی خواهد داشت.
طبق آمار بهدستآمده، کودکانی که در جمع خانواده غذا میخورند، در بزرگسالی به چاقی، افسردگی، اعتیاد و مشکلات روحی کمتری دچار میشوند. یک کودک موفق باید در ابتدا روح و روان سالمی داشته باشد و بعد برای موفقیت تلاش کند.
استفاده محدود از گوشی همراه
استفاده از گوشی موبایل یا تبلت در هر سنی ضررهای مخصوص به خودش را دارد. خردسالان و کودکان اگر بهطور مکرر با گوشی همراه بازی کنند، مغز آنها توانایی تمرکز کردن را از دست میدهد. مهارت اجتماعی آنها پیشرفت نمیکند و در آینده دچار مشکل میشوند. کارشناسان عقیده دارند که خردسالان (از یکماهه تا ۱۸ ماهه) بههیچعنوان نباید با گوشی یا تبلت کار کنند.
بعدازاین سن تا ۵ سالگی هم نهایتاً روزی یک ساعت باید با گوشی کار کنند. پیشنهاد میدهیم که شما بهعنوان والدین یک کودک موفق خودتان در جمع خانواده کمتر از گوشی استفاده کنید. بعدازآن کار کردن فرزندتان با گوشی هم محدود کنید.
شاغل هستند
شما هم تصور میکردید که برای داشتن یک کودک موفق باید در خانه بمانید و به او رسیدگی کنید؟ خوب طبق آمار بهدستآمده این تصور کاملاً اشتباه است. طبق تحقیقات انجام شده، مهم نیست که فرزند شما دختر باشد یا پسر، اگر والدین او (بهخصوص مادر) شاغل باشد، احتمال اینکه در آینده شغلی با درآمد بالاتر داشته باشد، وجود دارد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که بعد از به دنیا آمدن فرزندتان و برای موفقیت او، شغلتان را از دست ندهید.
به فرزندتان مسئولیت بدهید
آدمهایی موفق هستید که مسئولیتپذیر باشند. کودک موفق هم باید مسئولیتپذیری را یاد بگیرد. شما با دادن کارهای کوچک و مسئولیت به فرزندتان به او کمک میکنید. مثلاً از او بخواهید که در چیدن میز غذا به شما کمک کند.
در بعضی از موارد کارت بانکی خودتان را به او بدهید و بخواهید که بعد از مدرسه برایتان از عابر بانک پول نقد بگیرد. پیشنهاد میکنیم که در ابتدا کارتهایی که موجودی کمی دارند را به او بدهید. با این کار کودک هم اعتمادبهنفس بیشتری به دست میآورد و هم مسئولیتپذیری را یاد میگیرد.
کودکتان را ملزم به انجام کار کنید
در بسیاری از موارد کودکان دوست ندارند شبها مسواک بزنند، یا تکالیفشان را سریع انجام دهند و… شما بهعنوان پدر و مادرش باید به او یاد بدهید که آدم ملزم است که کارهایش را سروقت انجام دهد، حتی اگر علاقهای به انجام آنها نداشته باشد. چنین کودکی یاد میگیرد که باید کارهایش را در زمان مشخصی انجام دهد.
کتاب خواندن را با کودکانشان یاد میدهند
فراموش نکنید که یکی از مهمترین ویژگیهای یک کودک موفق، کتابخوان بودن اوست. خواندن کتاب را در برنامه روزانه و هفتگی کودکتان قرار دهید. در ابتدا خودتان برایش کتاب بخوانید. اجازه دهید که موضوعات کتابها را خودش انتخاب کند تا به آنها علاقه بیشتری داشته باشد.
فرزندانشان را به مسافرت ببرید
مسافرت کردن برای بزرگسالان فقط لذت به همراه دارد، درصورتیکه برای کودکان اینطور نیست. کودکان در محیطی جدید قرار میگیرند و اینجاست که باید بعضی از مهارتهای خود را بسنجند. بهعنوانمثال آنها یاد میگیرند که چطور با آدمهای غریبه ارتباط برقرار کنند، یک ارتباط دوستانه با حدومرزهای مخصوص خودش.
به شما پیشنهاد میدهیم که اجازه مسافرتهای بدون خانواده هم به فرزندتان بدهید. بهعنوانمثال اگر مدرسه میخواهد آنها را به اردو ببرد، اجازه این کار را بدهید. کودکان بودن کنار دوستانشان را بیشتر دوست دارند. شاید برای شما جالب باشد که یک کودک موفق، شاد است، پس شادی را از او نگیرید.
اجازه شکست به کودکشان میدهند
چرا تصور میکنید که یک کودک موفق هرگز شکست نمیخورد؟ گاهی والدین از ترس شکست فرزندشان، اجازه انجام هیچ کاری را به او نمیدهند. اجازه بدهید کودکتان تجربههای جدید به دست آورد، شکست بخورد و خودش به خواستههایش دست پیدا کند.

نتیجهگیری
در مطالب بالا گفتیم که یک کودک موفق چه ویژگیهایی دارد. توجه داشته باشید که تربیت فرزندتان کار سختی است و اگر میخواهید که او موفق شود، کارتان سختتر خواهد بود. به شما پیشنهاد میدهیم که تمام کارهایتان را هوشمندانه و آگاهانه انجام دهید تا به نتیجه دلخواه برسید.
در ادامه مطالب لیستی تهیه کردیم از کارهایی که شما بهعنوان پدر و مادر یک کودک موفق باید انجام دهید. دقت داشته باشید که عملگرا بودن در تربیت کودکتان اهمیت زیادی دارد. فرزند شما گوش نمیدهد شما چه میگویید، به رفتار شما نگاه و آن را تکرار میکند. اگر هر سؤال دیگری در مورد کودک موفق دارید، آن را با ما در میان بگذارید.